"Tulpina românească", o nouă mutație a COVID-19. Ar fi mai agresivă şi mai rezistentă la tratamente

"Tulpina românească", o nouă mutație a COVID-19. Ar fi mai agresivă şi mai rezistentă la tratamente
| Foto: m.rfi.ro

Este alertă în rândul autorităţilor. Au apărut mai multe suspiciuni în legătură cu descoperirea unei tulpini româneşti a virusului care provoacă COVID 19.

Se pare că această mutaţie a coronavirusului apărută prima oară în România ar fi mai agresivă şi mai rezistentă la tratamente.

Iulia Pop, reporter Observator: "O nouă tulpină a virusului îi îngrijorează pe specialişti. Se numeşte N439k şi a afectat până acum o bună parte din populaţia Danemarcei şi, se pare, şi-ar avea originile în România. Despre această nouă tulpină se ştie că are o rezistenţă mult mai mare la medicamente şi anticorpi decât varianta originală a Covid-19. Până şi specialiştilor, în prezent, le este greu să estimeze exact cu câte tulpini se confruntă. Cele mai cunoscute sunt cea britanică şi cea africană".

Institutul Naţional de Sănătăte Publică a prezentat, marţi, analiza primelor 136 de cazuri de infectare cu noua tulpină de coronavirus, cea din Marea Britanie, şi avertizează asupra riscului de a pătrunde în România şi alte noi tulpini.

"Devine evidentă necesitatea realizării de secvenţieri ale căror rezultate să fie comunicate în timp cât mai scurt, pentru declanşarea rapidă a investigaţiei epidemiologice", au transmis specialiştii.

Aceştia atrag atenţia că "ridicarea prematură a măsurilor va duce la o creştere rapidă a ratelor de incidenţă, a numărului de cazuri severe şi a mortalităţii".

Analiza arată că 80 de cazuri sunt în Bucurşti, iar restul au apărut în 20 de judeţe.

77 de cazuri nu au nicio legătură epidemiologică între ele şi doar 4% au istoric de călătorie în Marea Britanie.

Medicii se uită cu îngrijorare la aceste statistici. Ei cred tot mai tare că se apropie de noi al treilea val al pandemiei, un val care, din cauza acestei tulpini, poate sufocă întreg sistemul medical în câteva săptămâni, potrivit observatornews.ro.

Etichete
Comenteaza