Calendar ortodox 12 mai 2022. Este zi de sărbătoare mare, cu cruce neagră pentru credincioşi

Calendar ortodox 12 mai 2022. Este zi de sărbătoare mare, cu cruce neagră pentru credincioşi

În calendarul creștin-ortodox, în data de 12 mai, este prăznuit Sântul Ioan Valahul.

Află cine a fost și ce se întâmplă, de fapt, în această zi specială.

Sfântul Ioan Valahul este cinstit pe 12 mai . Sfântul Ioan s-a născut în anul 1644, din părinți creștini. La vârsta de 15 ani ajunge rob la turci. Pe drumul spre Constantinopol, un păgân pune ochii pe el și-l cumpăra cu gândul de a-l sodomiza.

Apărându-și demnitatea şi curăția, Ioan l-a omorât pe păgân. Agarenii, păzitorii robilor, aflând că Ioan și-a ucis stăpânul, l-au legat în lanțuri şi așa l-au dus spre Constantinopol. Aici a fost dat în stăpânirea femeii păgânului ucis. Aceasta, fermecată de frumusețea lui Ioan, i-a făgăduit că dacă va renunța la credința în Hristos îl va lua de bărbat.

După doi ani de refuz, a fost dat pe mâna eparhului cetății şi aruncat în temniță. A fost supus la multe chinuri, iar în cele din urmă a fost spânzurat în data de 12 mai 1662. Viața Sfântului Ioan a fost scrisă de Ioan Cariofil şi a fost tipărită la Veneția de Sfântul Nicodim Aghioritul.

„Sunt stăpânul tău, te-am cumpărat cu aur și fac cu tine ce vreau!”

„Ba – răspunde tânărul – stăpânul meu este Hristos, Care m-a comparat cu sângele Lui și face cu mine ce trebuie!”

Sfântul Ioan Valahul a fost menționat în Mineiul grecesc pe luna mai, tipărit la Constantinopol în 1843 și în Mineiele romanești, începând cu ediția de la Mânăstirea Neamț din 1846.

În anul 1950, Sfântul Sinod al Bisericii noastre a hotărât ca acest nou mucenic al lui Hristos să fie cinstit în întreaga Biserică Ortodoxă Română. Generalizarea solemna a cultului său a avut loc în octombrie 1955, potrivit cancan.ro.

 

Comenteaza