Calendar ortodox 5 decembrie 2022: Ce sfinți sunt cinstiți în această zi. Sărbătoare mare pentru creștini!

Calendar ortodox 5 decembrie 2022: Ce sfinți sunt cinstiți în această zi. Sărbătoare mare pentru creștini!

În fiecare an, pe data de 5 decembrie, Biserica Ortodoxă cinstește trei sfinți importanți.

Este vorba despre Sfântul Sava cel Sfințit, Sfântul Mucenic Anastasie și Sfântul Cuvios Nectarie! 

Sfântul Sava cel Sfințit a trăit pe vremea Împăratului Teodosie cel Mic, între anii 403-450.

Provenea din Capadocia și părinții săi erau Ioan și Sofia. La vârsta de 18 ani a ajuns la cunoscutul călugăr Eftimie care îl trimite pe Sfântul Sava cel Sfințit la Cuviosul Teoctist. 

Ajuns acolo, s-a desăvârșit, iar apoi a făcut multe minuni. Una dintre minunile sala este că prin rugăciunea lui a izvorât apă în locurile în care aceasta nu exista.

După mulți ani de nevoințe și multe bucurii duhovnicești, Sfântul Sava cel Sfințit a avut o vedenie dumnezeiască: a știut data la care va trece la cele veșnice. Aflat în chilia sa, înainte de a se pune la culcare i-a chemat pe toți părinții și frații pentru a le da ultima sa sărutare și pentru a-l pune egumen în locul său pe Melit. I-a poruncit acestuia să păzească fără vătămare toate așezămintele mănăstirii date de el. După această întâlnire, timp de patru zile Sfântul Sava cel Sfințit nu a mâncat nimic și nu a vorbit cu nimeni. 

Într-o seară de sâmbătă, după ce a cerut Preacuratele Taine și după ce a primit Sfânta Taină a Împărtășaniei a spus ultimele sale cuvinte: „Doamne, în mâinile Tale îmi dau duhul meu”.

Pe 5 decembrie 532 Sfântul Sava cel Sfințit se stinge din viață la vârsta de 94 de ani. În secolul al XII-lea trupul Sfântului Sava a fost luat de cruciați și dus la Veneția. A fost adus înapoi în Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit abia după ce Papa Paul al VI-lea și Patriarhul ortodox grec Atenagora au discutat în cadrul vizitei pe care Papa a făcut-o în Țara Sfântă, în anul 1965, potrivit știrilekanald.ro.

Comenteaza