Calendar ortodox 25 aprilie 2023. Ce sărbătoare importantă este pentru creștini

Calendar ortodox 25 aprilie 2023. Ce sărbătoare importantă este pentru creștini
| Foto: stirilekanald.ro

Pe data de 25 aprilie a fiecărui are loc o sărbătoare importantă pentru creștinii ortodoxi, marcată în Calendar. 

Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului s-a născut în anul 1962 în localitatea Poltava din Ucraina. A venit în Țara Românească, cel mai probabil pe vremea când domnitor era Constantin Brâncoveanu și a Mitropolitului Antim Ivireanu, când viața bisericească și culturală din Țara Românească era în apogeu.

Împreună cu ucenicul său ieroschimonahul Mihail dar și cu alți călugări intră în obștea Mănăstirii Dalhauti, aproape de Focșani, unde a rămas 20 de ani. Aici a fost hirotonit preot și mai târziu a fost numit stareț când nu împlinise încă vârsta de 30 de ani.

A adunat în jurul lui peste 40 de călugări sihaștri pe care i-a învățat cu ascultarea, smerenia, tăcerea și cu rugăciunea minții. Din obștea sa, Sfântul Vasile a reușit să facă o școală adevărată de trăire isihasta. 

După ce a făcut mănăstiri la Buzău și Vrancea s-a stabilit la Mănăstirea Poiana Mărului. A fost părintele duhovnicesc al celui care a devenit mai târziu stareț Paisie de la Neamț, pe care l-a călugărit în anul 1750, la Athos.

Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului s-a stins din viață pe 25 aprilie 1767. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a decis în ședința sa din 4-5 martie 2003 ca el să fie trecut în rândul Cuvioșilor Părinți purtători de Dumnezeu, cu data de prăznuire 25 aprilie.

Sfântul Apostol si Evanghelist Marcu a călătorit alături de Sfântul Apostol Pavel si Barnaba in prima lor călătorie misionara, iar după ce a mers cu Barnaba in Cipru, s-a alăturat din nou lui Pavel in drumul sau spre Roma. Acolo, el l-a întâlnit pe Sfântul Apostol Petru si a fost inspirat de predica acestuia sa scrie Evanghelia care ii poarta numele, potrivit stirilekanald.ro.

Comenteaza