Calendar ortodox 21 noiembrie 2022: Sărbătoare mare și cruce roșie!

Calendar ortodox 21 noiembrie 2022: Sărbătoare mare și cruce roșie!

În fiecare an, pe data de 21 noiembrie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Intrarea în Biserica a Maicii Domnului.

Intrarea în Biserica a Maicii Domnului marchează aducerea Fecioarei Maria la Templu de către părinții ei, Sfinții Ioachim și Ana.

Arhiereul Zaharia a închinat-o pe Maica Domnului în Sfânta Sfintelor, locul cel mai sfânt din Templu, unde numai arhiereul intra o singură dată pe an.

Potrivit creștinortodox.ro. fecioara Maria a stat în Templu, timp de 12 ani.

În tradiția creștină,  Intrarea în Biserica a Maicii Domnului  mai este cunoscută și sub denumirea de Sărbătoarea Luminii. 

Această sărbătoare a existat înainte de sec. al VI-lea. Mai mult, data de 21 noiembrie reprezintă data sfințirii unei biserici cu acest hram in 543 (biserica ridicată de Iustinian cel Mare lângă zidul ruinat al Templului).

Așadar, Biserica Ortodoxă a rânduit ca în această zi de mare sărbătoare, pe 21 noiembrie să fie dezlegare la peste.

Potrivit tradiției, la sate fetele obișnuiesc să meargă la fântâna din sat cu o lumânare pentru a-și afla ursitul. Când cântă cocoșul, fiecare fată aprinde lumânarea și o așează pe marginea fântânii și privește în fântână. Pe luciul apei din fântână fetele tinere pot vedea chipul ursiților lor.

În această zi este dezlegare la pește, astfel că oamenii duc la biserică preparate din pește pentru a fi sfințite, iar apoi le dau le împart de pomană celor sărmani.

În această zi de sărbătoare, în biserici se fac pomeniri pentru cei care au murit în condiții suspecte, înecați și fără lumânare. Pentru aceștia, cei dragi dau de pomană pachete cu pește, fructe și lumânări sau o candelă.

De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică creștinii ortodocși nu au voie să spele sau să facă alte treburi casnice. Tot în această zi nu este bine să stea certați cu cineva și este bine să vă împăcați.

În această zi este bine să nu uitați de copiii sărmani și de persoanele amărâte, trebuie împărțite nuci, colaci și turte cu mălai.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este considerată o sărbătoare a Luminii și a Binelui. Credincioșii trebuie să învețe să fie mai altruiști și mai curați din punct de vedere al sufletului, potrivit stirilekanald.ro.

Comenteaza