Informație BOMBĂ despre Elena Udrea: S-A APROBAT! A primit VESTEA chiar din pușcărie

Informație BOMBĂ despre Elena Udrea: S-A APROBAT! A primit VESTEA chiar din pușcărie
| Foto: capital.ro

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererea Elenei Udrea privind excepția de neconstituționalitate a articolului din Codul Penal privind întreruperea prescripției răspunderii penale. 

Vești bune pentru Elena Udrea! După ce avocata sa, Silvia Uscov, a ridicat excepția de neconstituționalitate cu privire la OUG 71/2022 prin care s-a modificat articolul 155, alin. (1) din Codul Penal privind întreruperea prescripției răspunderii penale, Înalta Curte de Casație și Justiție a luat o decizie în acest sens.

Astfel, ÎCCJ a sesizat Curtea Constituțională cu privire la textul de lege conform căruia „cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului.”

Prin ordonanța de urgență, Guvernul a modificat art. 155 din Codul penal după ce precedenta formă a fost declarată neconstituțională în întregime, cu efectul eliminării oricărui temei legal pentru întreruperea prescripției răspunderii penale.

În cadrul cererii de sesizare, avocata Elenei Udrea, Silvia Uscov, a invocat trei motive pentru a susține excepția de neconstituționalitate.

Încălcarea art. 1 și art. 2 din Constituția României. Astfel, nu a fost respectată voința poporului român exprimată prin Referendumul din 26 mai 2019;
Încălcarea art. 115 alin. 4 din Constituție, prin care nu se justifică situația extraordinară și caracterul urgent;
Încălcarea art. 61 alin. 1 coroborat cu art. 1 alin. 3-5 și art. 115 alin. 6 din Constituție, privind încălcarea principiului cooperării loiale și interdicția reglementării prin ordonanță de urgență în anumite domenii.
„Consecința firească este declararea neconstituționalității OUG nr. 71/2022, respectiv a art. 155 alin. 1 C pen., astfel cum a fost modificat prin această ordonanță de urgență, pentru că nu a respectat disp. art. 1 și art. 2 din Constituția României, Guvernul României ignorând voința suverană a poporului român cu ocazia adoptării lui”, se arată în sesizarea făcută de avocata Elenei Udrea.

Avocata mai arată că art. 155 alin. (1) a fost declarat în parte neconstituțional încă din 2018, iar timp de patru ani legiuitorul, deși avea timpul necesar, nu a intervenit.

„Din moment ce această situație a lipsei de reglementare în materia întreruperii cursului prescripției răspunderii penale planează din 2018, nu se poate justifica nicio situație extraordinară sau urgentă care să fi intervenit pentru a argumenta necesitatea reglementării prin intermediul unei ordonanțe de urgență”, se mai precizează în cererea de sesizare a CCR

Mai mult, avocata Silvia Uscov precizează că la momentul adoptării OUG 71/2022 în Parlament erau în procedură legislativă alte două propuneri cu un conținut asemănător, potrivit capital.ro.

„Atâta timp cât prin Decizia CCR nr. 297/2018 a fost declarată neconstituțională o dispoziție dintr-o lege, nu se poate aduce în acord legea respectivă (Codul penal) cu decizia CCR prin adoptarea unei ordonanțe de urgență, cu atât mai mult cu cât existau în dezbatere două propuneri legislative inițiate de Parlamentul României, acest aspect reprezentând o înfrângere a principiului loialității constituționale și a separației puterilor în stat”, mai spune avocata Elenei Udrea, Silvia Uscov.

Comenteaza