Prima ţară din Europa care a aprobat vaccinul rusesc împotriva coronavirusului

Prima ţară din Europa care a aprobat vaccinul rusesc împotriva coronavirusului
| Foto: Profimedia

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Ungaria a dat aprobarea iniţială pentru utilizarea vaccinurilor produse de AstraZeneca şi  cel rusesc Sputnik V împotriva coronavirusului.

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto se va deplasa la Moscova, joi târziu, pentru discuţii despre vaccinul Sputnik V, a precizat Gergely Gulyas.  De asemenea,  Szijjarto a mai spus că guvernul de la Budapesta a primit un precontract pentru achiziţia de vaccinuri Sputnik V.

Dacă va semna un acord de transport cu Rusia, Ungaria ar fi primul membru al Uniunii Europene care primeşte vaccinul Sputnik V, pentru ca autorităţile de la Budapesta să ridice restricţiile de coronavirus pentru a stimula economia, chiar dacă autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE nu a aprobat vaccinul rusesc.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) nu a aprobat nici vaccinul dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford din Marea Britanie, dar se aşteaptă o decizie pe 29 ianuarie. Gergely Gulyas a declarat că guvernul maghiar va revizui săptămâna viitoare restricţiile actuale de blocare, dar că este puţin probabil ca măsurile să fie ridicate până la efectuarea vaccinării în masă.

Potrivit lui Gergely Gulyas, guvernul ungar “este forţat să găsească surse proprii pentru un vaccin”, în condiţiile în care vaccinarea în masă împotriva COVID-19 nu a început încă în UE, din cauza ”întârzierilor din partea Comisiei Europene”. ”Guvernul discută în prezent cu orice potenţial furnizor, inclusiv cu China şi Rusia”, a adăugat Gulyas.

Kirill Dmitriev, CEO al Fondului rus de investiţii, a declarat joi că Ungaria a devenit prima ţară din UE care „realizează toate avantajele vaccinului Sputnik V şi autorizează utilizarea acestuia. „Această decizie este foarte importantă, deoarece demonstrează că siguranţa şi eficacitatea vaccinului de peste 90% sunt foarte apreciate de partenerii noştri din Ungaria”, a spus el.

Moscova a declarat că Sputnik V are o eficienţă de 92% pe baza rezultatelor intermediare, dar nu a lansat încă setul de date complet pentru studii. Rusia a depus miercuri cererea de aprobare a vaccinului Sputnik V în UE

Comenteaza