Lovitură uriașă pentru Putin! Un mare om de nădejde a părăsit Rusia!

Lovitură uriașă pentru Putin! Un mare om de nădejde a părăsit Rusia!

Sergey Elkin, cel mai cunoscut caricaturist politic rus, a decis să părăsească Rusia.

Sergey Elkin, caricaturist politic de marcă, apreciat atât în Rusia, cât și în străinătate pentru intransigența sa și pentru talentul incontestabil de a transmite, prin desenele sale, mesaj cu puternic impact, a părăsit țara în care s-a consacrat.

După ce Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să invadeze Ucraina, libertatea de expresie, în Rusia, a fost grav afectată, iar cenzura a sugrumat, practic, jurnaliștii independenți și presa independentă.

Răspândirea de ”știri false” poate avea ca rezultat o închisoare de până la 15 ani, iar Kremlinul păstrează aceeași poziție de forță în relația cu mass-media care nu se integrează în scenariul creionat la Moscova.

Sergey Elkin a anunțat că a părăsit Rusia – ”pe fondul unei represiuni împotriva jurnalismului, în timpul războiului”, iar acum se află în Bulgaria.

”Am părăsit Rusia. Polițistul de frontieră nu a vrut să mă lase să plec ca Lao Tzu (n.red. – filosof chinez a cărui naștere este cel mai probabil databilă în jurul veacului VI înainte de Hristos)”, a precizat Sergey Elkin. ”Dar acum sunt în Bulgaria. Viitorul este neclar”, a mai spus caricaturistul, citat de The Moscow Times.

Garry Kasparov, fostul campion mondial la șah și unul dintre criticii vehemenți ai lui Vladimir Putin, spune că lumea ar fi un loc mult mai bun fără liderul de la Kremlin.

”Rusia lui Putin este o benzinărie falită controlată de o mafie care preferă să-și petreacă timpul și să-și cheltuie banii la Londra și New York. A le oferi orice fel de stimulente acestor criminali de război ar pregăti calea pentru revenirea la conciliatorismul și corupția care ne-au adus în această fază letală. Ar zdruncina de asemenea și fundațiile apărării colective regionale. După cum mi-a spus ministrul leton al apărării, Artis Pabriks: «Nu de tancurile rusești ne e frică, ci de slăbiciunea Vestului»”, scrie Garry Kasparov.

Jurnaliștii publicației au anunțat că vor suspenda apariția până la sfârșitul ”operațiunii militare speciale” ordonată de Vladimir Putin în Ucraina.

”Am primit un alt avertisment de la Roskomnadzor. După aceea, suspendăm publicarea ziarului în rețele și pe hârtie până la sfârșitul «operațiunii speciale pe teritoriul Ucrainei». Cu stimă, redactorii Novaya Gazeta”, au transmis jurnaliștii pe Twitter.

Novaya Gazeta a mai precizat, pe site, că două avertismente pe an primite de la Roskomnadzor pot avea ca rezultat retragerea licenței, potrivit gândul.ro.

Comenteaza