Când se termină războiul?! Putin a dat comanda de urgență!

Când se termină războiul?! Putin a dat comanda de urgență!

Războiul dintre Rusia și Ucraina se apropie de 50 de zile, timp în care mii de oameni și-au pierdut viața.

Războiul din Ucraina a intrat, în mod clar, într-o nouă etapă. Sub presiunea paradei de Ziua Victoriei, de pe 9 mai, Vladimir Putin îşi doreşte o reuşită palpabilă pe frontul ucrainean, iar preţul sângeros va fi plătit, se pare, de zona de est a Ucrainei. Jurnaliştii spanioli ai LA RAZÓN au chestionat un expert cu privire la posibilul final al acestui conflict militar.

Ucraina consideră începută ofensiva finală a Rusiei împotriva regiunii Donbas din estul țării. Potrivit surselor ucrainene, trupele ruse încearcă să spargă liniile inamice printr-o manevră de încercuire din regiunea Harkov la nord, orașul-port Mariupol la sud și regiunea Lugansk la est de Donbas.

“Au început să ne strângă foarte tare dinspre sud și, de asemenea, dinspre nord. Planul de încercuire a forțelor noastre este realizat peste tot”, spune Oleksii Arestovici, un consilier prezidențial ucrainean.

Expertul Robert Farley analizează pentru LA RAZÓN cheile situației actuale din conflictul ucrainean, în care Rusia, asigură acest analist, a pierdut deja o parte importantă din bătălie.

Reporter: Ce șanse are Ucraina să câștige războiul?

Robert Farley: Într-un fel, Ucraina a câștigat deja. A împiedicat îndeplinirea celor mai ambițioase obiective ale Rusiei (inclusiv ocuparea Kievului și capturarea întregului litoral al Mării Negre).

În plus, pare puțin probabil ca Rusia să poată lansa vreo ofensivă serioasă în lunile următoare pentru a reîncerca să cucerească acele zone. Rezistența ucraineană a mai arătat clar că națiunea Ucrainei este reală și că Rusia nu poate spera să ocupe întreaga țară sau să stabilească un regim marionetă la Kiev.

 
Totuşi, Moscova rămâne în posesia unei părți considerabile a teritoriului ucrainean. Dacă Rusia intră în ofensivă la sfârșitul primăverii și la începutul verii, ar putea captura și mai mult teritoriu.

Este posibil, deși puțin probabil, ca nişte contraofensive ucrainene să recucerească o parte din această zonă. Cu toate acestea, cel mai probabil sfârșit al războiului rămâne ocuparea rusă a unei părți a teritoriului ucrainean.

Reporter: NATO spune că acest conflict va dura mai mult decât se aștepta, poate chiar luni. Își poate permite Rusia acest război? Vor trimite țările NATO mai multe arme grele?

 
Robert Farley: Rusia își poate permite acest război pentru că are propria sa industrie de apărare și poate continua să imprime ruble. De asemenea, are un flux constant de valută din vânzările de energie, deși acesta poate fi mai limitat în viitor.

Cu toate acestea, continuarea războiului va provoca daune grave pe termen lung economiei ruse, până la punctul în care contracția acesteia poate ajunge să semene cu cea de la începutul anilor 1990.

Depinde doar de cât de multă durere sunt dispuși să îndure oamenii și guvernul rus pentru a cuceri încă câțiva kilometri pătrați din Ucraina.

În ceea ce privește NATO, totul indică faptul că aprovizionarea cu arme va continua și va crește și va include tancuri, sisteme avansate de apărare aeriană și, cel mai probabil, avioane. Astfel, Rusia se luptă și cu bazele industriale de apărare ale Occidentului.

Reporter: Vor reuși discuțiile de pace odată ce Putin va ocupa regiunea Donbas?

Robert Farley: Poate. Capturarea regiunii Donbas poate oferi Rusiei o modalitate salvatoare de a pune capăt războiului. Punctele unei posibile păci care sunt cel mai greu de atins nu sunt cele care se referă la chestiuni teritoriale, ci mai degrabă cele care implică neutralitatea și demilitarizarea Ucrainei.

Această țară poate accepta o formă de neutralitate, dar este foarte puțin probabil să se demilitarizeze. În plus, Kievul va cere Occidentului garanții pentru securitatea sa, ceea ce ar anula fără îndoială obiectivul de a deveni o țară neutră, așa cum își dorește Rusia.

Multe vor depinde de cursul luptelor din Donbas, inclusiv costurile impuse forțelor ruse și durata campaniei, potrivit capital.ro.

Comenteaza