Schimări majore pentru români! Se modifică PENSIILE radical: „Nu este normal”

Schimări majore pentru români! Se modifică PENSIILE radical: „Nu este normal”

Liderii României au decis că vor relua urgent discuțiile despre pensiile speciale întrucât acestea au o valoare uriașă.

Președintele UDMR (Uniunea Democrată Maghiară din România), Kelemen Hunor, a declarat marți că membrii coaliției guvernamentale trebuie să reia urgent discuțiile despre pensiile speciale deoarece nu este normal ca în zona publică să existe pensii mai mari decât indemnizația președintelui.

„Dacă cineva îmi spune că nu poate trăi din 16.000 de lei pe lună, avem o problemă. Am încercat să nu fiu nici populist, nici demagog, când vine vorba de pensiile de serviciu, pentru că eu nu spun pensii speciale, și de aceea nici nu am susținut variantele demagogice și populiste.

De la bun început greșeala a fost că aproape toată lumea a abordat din punct de vedere electoral această problemă, aduce sau nu puncte electorale. Dacă ne uităm, la parlamentari, sigur, din toată ecuația pensiilor speciale nu reprezintă mai mult de 2,8 %, deci nu acolo sunt problemele. Abordarea a fost greșită de la bun început și aceea nu s-a reușit.

Dacă faci o abordare populistă și doar demagogia te duce, nu vei rezolva nimic. Eu am spus că statul român trebuie să decidă ce vrea să facă cu acele categorii profesionale care, în perioada cât stau în serviciul public, au niște interdicții, niște incompatibilități. Sunt câteva categorii: magistrații, militarii, oamenii politici, aleșii, care au incompatibilități și interdicții. Ce dorește statul să facă? Fiecare stat discută acest lucru și a luat decizii diferite, astfel că nu există niciun tratament unitar nici măcar în UE”, a explicat, marți, Kelemen Hunor.

Potrivit spuselor sale, autoritățile statului ar trebui să le spună clar oamenilor care au lucrat 10/20 de ani în serviciul public și au avut anumite restricții, că primesc 1%, 10% sau un leu în plus, pe lângă contributivitate.

„Sau îți spun că nu îți dau nimic, doar contributivitatea, dar trebuie să mergi uniform, de la unii până la alții, să nu se poată face o diferențiere. Noi nu am făcut această abordare, această discuție, și de aceea ne trezim că sunt pensii uriașe, de 30-40.000 de lei, ceea ce nu este pe bază de contributivitate, în zona publică.

Și de aceea trebuie o abordare unitară. Am spus, haideți să purtăm această discuție încă de anul trecut, când era coaliția PNL-USR-UDMR. Nu am reușit să discutăm, nici acum nu discutăm, ci mergem pe variante care au fost, deja, încercate”, a precizat președintele UDMR, potrivit capital.ro.

Comenteaza