Nu oricine își poate amâna ratele în România. Care sunt condițiile, de fapt

Nu oricine își poate amâna ratele în România. Care sunt condițiile, de fapt
| Foto: capital.ro

Unii dintre români își vor putea amâna ratele în acest an, după prelungirea demersului ce a fost lansat de guvernanți în 2020, în urma izbucnirii pandemiei de coronavirus. Acest ajutor nu va fi valabil pentru oricine.

Iată care sunt condițiile ce au fost aprobate, miercuri, 27 ianuarie, de Guvernul condus de Florin Cîțu, fost ministru al Finanțelor Publice.

Propunerea Ministerului de Finanțe pentru prelungirea posibilității amânării plății ratelor bancare cu cel mult nouă luni, în cazul întâmpinării unor probleme financiare din cauza pandemiei, și după data de 1 ianuarie 2021 a fost aprobată, în ședința de miercuri a Guvernului.

Persoanele care întâmpină probleme financiare din cauza pandemiei de coronavirus trebuie să ceară acest ajutor până la data de 15 martie, cel târziu. Apoi, creditorul este obligat să comunice decizia în cel mult 15 zile calendaristice, până la data de 31 martie.

Conform normelor metodologice ce au fost aprobate de Guvern, cei care vor să își amâne ratele bancare cu cel mult nouă luni trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Primele dintre acestea sunt: au credite ce le-au fost acordate până la data de 30 martie inclusiv, iar creditele lor nu au ajuns la scadență până la data cererii formulate.

De asemenea, cei care își vor putea amâna plata ratelor bancare, în contextul pandemiei de coronavirus, trebuie să îndeplinească următoarele două condiții: nu se înregistrează restanțe la data cererii suspendării plății și nu a fost declarată scadența anticipată a creditelor până la data de 31 decembrie, inclusiv.

Potrivit actului normativ ce a fost aprobat de Guvern, miercuri, persoanele care vor putea beneficia de facilitatea de suspendare a obligaţiei de plată a ratelor, dobânzilor şi comisioanelor aferente creditului trebuie să aibă veniturile afectate direct sau indirect de pandemia de coronavirus. Însă, actul specifică și gradul de afectare.

Mai exact, ca să i se aprobe permisiunea de amânare a ratelor, un debitor, cu excepţia persoanelor fizice, trebuie să declare pe propria răspundere că veniturile sau încasările medii lunare i-au scăzut cu cel puțin 25% în ultimele trei luni anterioare cererii de suspendare obligaţiilor de plată. Debitorul trebuie să raporteze această scădere la perioada similară din anii 2019 și 2020 şi să precizeze faptul că se află în imposibilitatea de a-și onora obligaţiile de plată aferente creditului.

”Pentru debitorii persoane fizice care au contractat credite ipotecare şi care au beneficiat de suspendarea obligaţiilor de plată în prealabil conform OUG nr. 37/2020, dar nu au accesat perioada maximă de suspendare de nouă luni, dobânda eşalonată şi garantată de stat iniţial este majorată cu dobânda suspendată la plată în baza cadrului legal actual, urmând a fi plătită în 60 de rate lunare egale începând cu luna următoare expirării noii perioade de suspendare a plăţilor”, conform regulilor stabilite, potrivit impact.ro.

Etichete
Comenteaza