Se schimbă harta Europei. Ce se va întâmpla după război: „Exact asta vrea să facă”

Se schimbă harta Europei. Ce se va întâmpla după război: „Exact asta vrea să facă”

Unele voci susțin că Vladimir Putin încearcă să refacă o structură asemănătoare fostei URSS. 

Se știe că Putin a declarat, în repetete rânduri, că destrămarea Uniunii Sovietice a fost cea mai mare tragedie geopolitică a secolului al XX-lea. Pornind de la aceste declarații și de la ceea ce se întâmplă azi în Ucraina, Fox News se întreabă ce va urma. Și dacă în planurile lui Putin intră, pe viitor, statele Baltice, Republica Moldova și Georgia.

Deși trupele trimise de Putin în Ucraina întâmpină o rezistență acerbă, cum puțini se așteptau, mulți cred că nu este o chestiune de ”dacă”, ci mai degrabă una de ”când și unde” președintele rus va începe să facă presiuni, să constrângă sau să atace alte țări, încercând să refacă o structură similară cu fosta URSS, subliniază Fox News, potrivit capital.ro.

Majoritatea analiștilor stau cu ochii pe Estonia, Letonia și Lituania în timp ce Putin își duce mai departe războiul împotriva Ucrainei. Asta pentru că cele trei state Baltice se afllă între Rusia, aliatul său cel mai mare, Belarus, Marea Baltică și teritoriul rusesc Kaliningrad.

Mulți speculează că aceste țări s-ar putea confrunta în curând cu acțiuni ascunse și atacuri cibernetice din partea Rusiei. Deoarece toate cele trei țări sunt membre NATO, nu e totuși de așteptat ca Putin să ia măsuri agresive împotriva lor, spune profesorul emerit de științe politice Donna Bahry.

„Țările Baltice sunt vulnerabile, dar o lovitură militară directă a Rusiei împotriva unor state NATO pare puțin probabilă, cel puțin pentru moment”, a declarat Bahry pentru Fox News. „Asta nu exclude alte eforturi ale Rusiei, cum ar fi atacurile cibernetice și alte acțiuni ascunse. De fapt, toate cele trei țări Baltice au fost ținta unor atacuri cibernetice ale Rusiei în ultimii ani”, spune ea.

Comenteaza