Masa de Paște va fi mai scumpă decât în anii trecuți. La cât se ridică scumpirile alimentelor

Masa de Paște va fi mai scumpă decât în anii trecuți. La cât se ridică scumpirile alimentelor
| Foto: covasnamedia.ro

Specialiștii advertizează că vom avea creșteri de prețuri de până la 10% procente la produsele tradiționale, în special în ceea ce privește pasca și cozonacul.

Masa de Paşte din acest an va fi ceva mai scumpă. Principalele cauze: seceta şi pandemia.

În Piaţa Obor din Capitală, mirosul de cozonac deja se simte printre tarabele comercianţilor.

Dumitru Onică, comerciant: Foarte multă nucă, unt de casă, ouă de casă, sunt foarte calitativi. N-am mâncat niciodată din supermarket-uri, dar eu zic că nu se compară. Cam 3,4,5 cozonaci. Îi notăm pe caiet pe clienți că să nu rămână fără.

Adriana, comerciant: Vânzările sunt destul de ridicate, chiar dacă e pandemie, oamenii, fiind foarte mult ocupați cu serviciul, apelează la produsele noastre. Avem comenzi de peste 300 de bucăți și sper să fie numărul lor în creștere.

S-a dat startul comenzilor pt pască și cozonac. La un chioșc cu produse tradiționale, sută de grame se vinde cu 4.9 lei. Asta înseamnă că pentru un cozonac care are aprox 2 kg, vom plăti în jur de 100 de lei.

Preţurile diferă de la un comerciant la altul. Dacă în magazine, un cozonac costă în jur de 16 lei, la producători ajunge la 55 de lei. Iar pască tradiţională costă şi la 59 de lei pe kilogram. Preţurile, spun specialiştii, sunt mai mari cu 10% în acest an. Adică, la fiecare kilogram cumpărat se adaugă 5 lei, potrivit observatornews.ro.

Comenteaza