ALERTĂ alimentară în România! Un produs a fost retras de urgență de pe rafturi

ALERTĂ alimentară în România! Un produs a fost retras de urgență de pe rafturi

Inspectorii ANPC au făcut o nouă descoperire în mai multe locuri din țară, iar peștele din Vietnam a fost retras de pe piață.

Controalele venite din partea inspectorilor Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului au scos la iveală o mulțime de nereguli în această vară, tocmai de aceea oficialii trag un semnal de alarmă. Viața românilor ar putea fi pusă în pericol din cauza unor produse care nu respectă termenele de valabilitate sau alte reguli extrem de importante.

Se pare că peștele din Vietnam, pe care mai multe persoane din București și din Ilfov obișnuiau să îl consume, conținea o cantitate uriașă de Cadmiu, fiind o substanță la fel de periculoasă precum arsenicul, plumbul sau mercurul. Acest metal atacă în special rinichii, făcându-i pe consumatori să ajungă în stare gravă la spital.

Controalele inspectorilor ANPC au avut loc între 26 și 28 iulie 2022 și s-au sondat cu amenzi acordate în valoare de aproximativ 35.000 de lei. Importatorii și distribuitori de pește au avut de suferit foarte mult, deoarece 1.300 de kilograme de pește și produse de pescărie au fost ridicate de către cei care au efectuat controalele. 6 unităţi de depozitare congelare/ refrigerare, 2 utilaje tehnologice, o zonă de producţie pentru produse din pescuit şi un raion de vânzare a peştelui proaspăt şi a produselor de pescărie au intrat în atenția autorităților care fac tot posibilul pentru a determina cum s-a ajuns în această situație.

„Acest lucru ar trebui să mobilizeze și alte autorități, pentru a demara ridicări încă de la frontieră. Este păcat să găsim aceste mărfuri în depozitele marilor operatori comerciali, puse la dispoziția consumatorilor, în condițiile în care anumite zone, cu alarmă în acest sens, ar fi putut fi verificate încă de la momentul importului”, a declarat șeful ANPC, Horia Constantinescu.

 

Comenteaza