DOLIU NAȚIONAL: A murit un mare erou al României

DOLIU NAȚIONAL: A murit un mare erou al României

Cel mai în vârstă veteran din al cel de-al Doilea Război Mondial din Alba a murit înainte cu o zi de a împlini 105 ani

Acesta va fi înmormântat cu onoruri militare și salve de foc de pluton al Batalionului 136 Geniu „Apulum”.

Cel mai în vârstă veteran de război din Alba, născut în 1917, a murit marţi, 5 aprilie 2022, cu o zi înainte de a împlini 105 ani. Gavrilă Bîrluţ va fi înmormântat cu onoruri militare.

El s-a născut pe 6 aprilie 1917, în satul Geogel, comuna Ponor. A fost căsătorit, dar nu a avut copii și a rămas văduv în ani ’70. În ultimii doi ani el a fost îngrijit de fiica sa vitregă.

„S-a stins în această dimineață, la ora 9.30, cel mai în vârstă veteran de război din județul Alba, moș Gavrilă Bîrluț, din Galda de Jos. Ne pregăteam să îl sărbătorim chiar mâine, când urma să împlinească 105 ani.

Starea lui de sănătate era bună. În iarnă avusese o intervenție chirurgicală dificilă și își revenise complet.

Va fi înmormântat cu onoruri militare și salve de foc de către un pluton al Batalionului 136 Geniu „Apulum”.

Chiar nu ne-am așteptat, moșule! Păreai veșnic!

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!”, a transmis Petruţa Pop, şefa Cercului Militar Alba, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Gavrilă Bîrluţ fusese operat cu succes la finalul lunii ianuarie la secţia de ortopedie-traumatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, după ce a suferit o fractură la nivelul şoldului. El a fost cel mai vârstnic pacient operat în ultimii 30 de ani în cadrul secţiei.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Gavrilă Bîrluţ a fost şofer la Cotul Donului şi în Caucaz. Veteranul a povestit cum transporta cu maşina alimente şi răniţi sau cum asigura comunicaţiile cu centrala telefonică de 10 numere şi telefonul de campanie.

Anul trecut, la împlinirea vârstei de 104 ani, a primit „o diplomă de onoare, în semn de aleasă preţuire şi recunoştinţă pentru contribuţia sa la luptele purtate de Armata Română în timpul celui de-al Doilea Război Mondial” din partea Prefectului judeţului Alba, potrivit capital.ro.

Comenteaza