Când vor fi disponibile ”pașapoartele de vaccinare” în UE. Anunțul făcut de Angela Merkel

Când vor fi disponibile ”pașapoartele de vaccinare” în UE. Anunțul făcut de Angela Merkel
| Foto: impact.ro

În urma presiunilor uriașe, oficialii europeni au căzut de comun acord. S-a aflat când vor fi disponibile „pașapoartele de vaccinare” în UE.

Anunțul făcut de Angela Merkel, după dezbaterile aprinse de la summit-ul virtual al liderilor din Uniunea Europeană.

Liderii țărilor din Uniunea Europeană au discutat, joi seara, pe seama apariției unor pașapoarte de vaccinare în UE, valabile pentru cetățenii statelor membre care și-au făcut vaccinul anti-covid-19.

Discuțiile au pornit în contextul în care mai multe țări, în special cele din sudul continentului, sunt disperate șă nu piardă încă un sezon turistic de vară. Înaintea summit-ului virtual, cancelarul austriac Sebastian Kurtz și premierul bulgar Boiko Borisov au pledat pentru introducerea pașaportului, austriacul declarând chiar că, în cazul în care UE nu se va pune de acord cu privire la beneficiile acordate persoanelor imunizate, care au fost testate ori au dobândit imunitate în urma infecției cu SARS-CoV-2, atunci Austria și alte state ce îi împărtășesc opinia vor merge mai departe cu astfel de măsuri.

„Consider că acest proiect trebuie implementat în primăvară – dacă nu în toată Europa, va trebui să o facem la nivel naţional şi prin înţelegeri cu alte state care au politici similare”, a spus Sebastian Kurz, citat de agenţia DPA, la o conferinţă de presă, înaintea summit-ului european virtual, de joi seară.

Potrivit cancelarului austriac, pașapoartele de vaccinare sau „pașapoarte verzi digitale” ar trebui să ofere acces celor care le dețin în restaurante, la evenimente culturale sau ce țin de turism, nu doar celor care au fost vaccinaţi recent anti-covid-19, ci oricui are un test recent covid-19 negativ.

Propunerea lui Sebastian Kurtz a fost susținută de reprezentanții țărilor ce au venituri importante de pe urma turismului, precum Grecia, Italia și Spania.Ținând cont de faptul că numărul persoanelor care au făcut vaccinul anti-covid-19, în UE, este încă destul de mic, țări precum Franța și Germania și-au exprimat reticența introducerii unor pașapoarte de vaccinare în UE, pentru a evita producerea unor discriminări, potrivit impact.ro.

Etichete
Comenteaza