Devine interzis în ROMÂNIA! Schimbare majoră în magazinele din țară, de la 1 NOIEMBRIE

Devine interzis în ROMÂNIA! Schimbare majoră în magazinele din țară, de la 1 NOIEMBRIE

ANPC a anunțat că produsele cu etichetele-semafor vor fi interzise în supermarketuri începând cu data de 1 noiembrie.

 

ANPC a transmis Asociației Marilor Rețele Comerciale o semnalare în care scrie că „nu agreează introducerea în România a acestui sistem” și a anunțat comercianții că acceptă vânzarea până la epuizare a stocurilor de produse etichetate nutriscore, dar nu mai târziu de 1 noiembrie 2022.

„Consumatorul mediu informat nu are bagajul de cunoștințe necesar pentru a lua orice decizie de tranzacționare, așa cum este ea indicată sau cum este sfătuit să o facă prin ambalarea produselor”, a afirmat Horia Constantinescu, șeful ANPC. Acesta a evidențiat că, deși mai sunt două săptămâni până la punerea în practică a deciziei, încă nu a fost stabilit un calendar cu producătorii.

„Cei din nordul țării noastre consumă cu predilecție slănină. Slănina are, la acest moment, conform nutriscore, cel puțin litera D, dacă nu dublu D sau te miri ce altă notare. Dar cetățenii din zona respectivă au nevoie de un aport mai mare caloric. Da, în general, este mai bine să mâncăm cu toții salată și pește fiert, dar asta nu înseamnă că toți cetățenii europeni trebuie să fie influențați și să ia o decizie în condițiile în care aceasta nu reprezintă o variantă oficială agreată la nivelul întregii comunități europene”, a explicat Horia Constantinescu.

Eticheta „nutriscore” sau semafor are 5 culori de la verde la roșu. Așadar, verde închis înseamnă că un produs ar fi cel mai bun, spre exemplu cerealele integrale sau legumele proaspete, iar roșu înseamnă că alimentul are foarte multe calorii și este mai puțin indicat pentru consum, potrivit capital.ro.

Comenteaza