Dramă în familia lui Dan Negru, chiar în noaptea de Rusalii: “Au fost târâţi precum vitele!”

Dramă în familia lui Dan Negru, chiar în noaptea de Rusalii: “Au fost târâţi precum vitele!”
| Foto: fanatik.ro

Dan Negru și-a reamintit un episod tragic pe care l-au trăit rudele sale, în noaptea în noaptea de rusalii, cu mulți ani în urmă. 
 

A-ți împărtăși suferința este salvarea de tristețe și de coșmar, în uitare. Cunoscuții lui Dan Negru știu că au de-a face cu un om sentimental și sincer. 

Chiar de Rusalii, una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății, realizatorul TV a rememorat felul în care familia sa a căzut victimă ororilor comunismului.

La vremea aceea, Dan încă nu se născuse, dar povestirile bunicilor și ale părinților, referitoare la modul în care bănățenii au fost tratați ca animalele, l-au cutremurat.

„În 1951, chiar de Rusalii, 12.000 de familii din Banat au fost deportate în Bărăgan. Știu bine povestea, pentru că am auzit-o de multe ori, la mine acasă. Toți ai mei au fost deportați”, a declarat vedeta TV, ÎN EXCLUSIVITATE pentru FANATIK.

De la Dan Negru am aflat că în jur de 170 de copii au rămas îngropați acolo, după ce, alături de părinții lor, fuseseră strămutați „precum vitele, cu „bou-vagoanele””. Coșmarul Bărăganului a început în noaptea de 17 – 18 iunie 1951.

„Români uciși de români”, a completat Negru, referindu-se la prima acțiune amplă de persecuție politică întreprinsă de comuniști, cu scopul de a strămuta forțat populația care locuia în apropierea graniței cu Iugoslavia, din județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți, în Câmpia Bărăganului.

Condițiile de „trai” erau inumane, iar, drept exemplu, Dan Negru a povestit cum un șarpe enorm venea nopțile și bea laptele deportaților, într-un bordei în care se înghesuiau copii, femei și bătrâni.

Amintirea „Siberiadei” românești stăruie în amintirea celor care au supraviețuit deportările și a acelora care au auzit mărturiile cutremurătoare.

Dan Negru a aflat din familie cum s-au petrecut abuzurile la care au fost supuși bănățenii, într-o epocă în care tensiunile dintre regimul de la București și cel de la Belgrad atinseseră apogeul, după ce Iugoslavia fusese exclusă din Comintern de „suratele comuniste”.

„În noaptea de Rusalii, comuniștii au venit, „au bubuit” în porți și i-au luat pe toți, fără să le spună unde îi duc. Femei, copii, bătrâni, nu conta… I-au băgat în „bou-vagoane”, cum se numeau vehiculele în care se transportau vitele. Au mers timp de patru zile, înghesuiți, fără să știe unde vor ajunge. Cu toții își făceau nevoile acolo. Erau convinși că vor fi deportați în Siberia. Apoi, sărmanii s-au considerat norocoși că au fost duși în Bărăgan”, ne-a mărturisit realizatorul TV.

Potrivit unui studiu intitulat „Deportații în Bărăgan 1951 – 1956”, au fost strămutate, în total, 40.320 de persoane, clasificate de regimul comunist drept chiaburi și cârciumari, rude ale celor fugiți, participanți la rezistența anti-comunistă, dușmani ai socialismului, titoiști (n.r simpatizanți ai liderului iugoslav Iosip Broz Tito), basarabeni, macedoneni, colaboratori germani, cetățeni străini, criminali, moșieri și industriași.

Dan Negru și-a continuat mărturia, referitoare la abuzurile comise în sudul țării: „Copii fiind la vremea aceea, ambii mei părinți au fost deportați, împreună cu familiile lor, cu bunicii mei, atât cei din partea mamei, cât și cei din partea tatălui meu. Erau țărani înstăriți, „chiaburi” se numeau în Banat”.

Într-adevăr, în acele timpuri era o adevărată vânătoare împotriva chiaburilor. „Dar ai mei se îmbogățiseră din munca lor, nu înșelând statul român și furând bani. Toți acei oameni deportați erau țărani înstăriți prin munca lor. Mereu, Banatul a fost o zonă bogată a României”, a continuat, revoltat, realizatorul TV.

Negru a amintit că, atunci când au ajuns în Bărăgan, deportații au fost aruncați direct în câmp. „Comuniștii îi anunțaseră pe localnici că urmează să vină niște hoți și niște criminali din Banat. O lună de zile, țăranii din satele dimprejur au fost speriați și nu s-au apropiat de ei. Abia mai târziu și-au dat seama că erau gospodari…”, a povestit interlocutorul nostru, potrivit fanatik.ro.

Comenteaza