Vaccinul anti-covid sub formă de iaurt. Cum funcţionează, de fapt
Un vaccin anti-COVID-19 sub formă de iaurt a fost dezvoltat de un om de știință din Rusia, profesorul Alexander Suvorov.
Specialistul și echipa sa lucraseră deja la astfel de prototipuri împotriva meningitei, gripei și streptococului și au adaptat modelul la noul coronavirus. Cercetătorul a explicat cum funcționează imunizarea cu produse lactate.
Profesorul Alexander Suvorov, șef al Departamentului de Microbiologie Moleculară de la Institutul de Medicină Experimentală din Sankt Petersburg, a spus că s-a hotărât să dezvolte un astfel de vaccin anti-COVID-19 sub formă de iaurt ca să-și protejeze familia și colegii. ”A fost un reflex pur egoist al unui om de știință îngrijorat de viitorul lucrurilor”, a spus el.
La acea vreme, se știa despre COVID-19 că era limitat în Asia și părți ale Europei. Însă, profesorul Alexander Suvorov, la fel ca mulți alți microbiologi, era convins că la un moment dat noul coronavirus va trece granițele Rusiei. ”Instinctul meu îmi spunea că putem face ceva și rapid, așa că de ce să nu mergem mai departe și să găsim un procedeu”, a spus el.
Profesorul Alexander Suvorov a explicat că vaccinul anti-COVID-19 sub formă de iaurt reprezintă, de fapt, lapte fermentat cu bacterii ce conțin genele coronavirusului. Echipa lui a lucrat mai multe săptămâni ca să reproducă proteinele genei acestui virus, înainte de a le introduce în bacteriile lactate.
”Este pur și simplu lapte fermentat cu bacterii ce conțin genele coronavirusului! Ideea noastră inițială a fost să folosim această mașinărie genetică a bacteriilor lactate ca platformă sau ca vector pentru a introduce gena pentru orice tip de agent patogen, inclusiv gena coronavirusului, în organism. Am făcut niște modele și sinteze, apoi am avut formula de care aveam nevoie”, a explicat cercetătorul, potrivit impact.ro.
Potrivit cercetătorului, vaccinul anti-COVID-19 sub formă de iaurt se administrează într-o singură înghițitură. Primele rezultate ale testelor ce au fost făcute pe sute de animale, mai ales șoareci, au arătat că toți cobaii au căpătat anticorpi nu doar în sânge, ci și, în special, în țesuturile mucoase care acoperă sistemul respirator și digestiv. Adică exact acolo unde se dezvoltă coronavirusul înainte de a ataca restul corpului uman.
”Acesta este un avantaj major, pentru că produce imunitate la punctele de intrare ale infecției, și anume cavitățile nazale și gâtul și intestinul subțire. În plus, răspunsul sistemului imunitar al intestinului este mai puternic decât cel al unei injecții intramusculare. Un vaccin oral sub formă de iaurt are, de asemenea, meritul de a fi practic și de a elibera mii de profesioniști din domeniul sănătății mobilizați prin campaniile tradiționale de vaccinare”, a mai spus Alexander Suvorov.
Cercetătorul a mai spus că este frustrant că Guvernele dau prioritate la finanțare laboratoarelor și produselor farmaceutice mari. Însă, el și echipa lui sunt motivați să dovedească faptul că au dreptate și că un astfel de vaccin, pe care cercetători care lucrează cu el l-au testat pe propria piele, în studiu clinic, ar trebui să fie administrat în toată lumea.
Conform profesorului Alexander Suvorov, vaccinul anti-COVID-19 sub formă de iaurt ar putea să fie aprobat că în termen de trei luni. Specialistul a explicat că următoarea etapă este efectuarea unor studii clinice la scară largă.