Reacții adverse în lanț după rapel. Ce au pățit românii care s-au vaccinat

Reacții adverse în lanț după rapel. Ce au pățit românii care s-au vaccinat
| Foto: Stirile Pro Tv

Cei care au făcut rapelul în aceste zile au recunoscut că există şi reacţii adverse la vaccinul Pfizer-BionTech, după ce au fost realizare aproximativ 40.000 de vaccinări, iar aproape o sută de persoane au semnalat reacţii adverse.

Majoritatea persoanelor care au făcut reacții advrese sunt cadre medicale din Iaşi şi din ţară, primind prima doză la sfârşitul lunii decembrie şi în prima parte a lunii ianuarie. Unele dintre ele sunt chiar similare chiar cu simptomele infecţiei cu SARS COV 2.

Potrivit datelor centralizate, ieri, în Iași, erau efectuate 39.843 de vaccinări, 33.326 au fost vaccinate cu doza I si 6.517 cu doza II. La data de 1 februarie au fost vaccinate 2065 de persoane dintre care, 1064 de persoane au primit doza I şi 1001 de persoane au primit doza a II-a. De când a început campaniade vaccinare s-au înregistrat 93 de reacţii adverse uşoare.

Orice preparat vaccinal este un preparat biologic activ care, pe lângă marele avantaj care îl determină prin stimularea răspunsului imun şi asigurarea unei protecţii specifice, poate să producă anumite reacţii care au fost estimate, previzionate şi menţionate de către companiile producătoare, în urma trail-urilor clinice care au fost efectuate până la acest moment.

Trecem în revistă aceste reacţii, aceste reacţii care sunt mai frecvente în categoria reacţiilor minore sau uşoare şi aici aş menţiona durere la administrarea preparatului vaccinal ţinând cont sigur de faptul că organismul primeşte o componentă pe care trebuie să o metabolizeze şi atunci este normal să apară această senzaţie mai mult de durere, şi nu de durere efectiv.

Acest fapt s-a constat de altfel la prima doză care a fost administrată la un număr semnificativ de persoane. De asemenea, pot apărea fenomene de roşeaţă sau induraţie, aspecte care ţin de reacţia normală inflamatorie la locul administrării vaccinului, a declarat prof.univ.dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

Se pare că cele mai grave reacții adverse la rapel semnalate sunt durerile musculare, potrivit impact.ro.

14-15 oameni au avut manifestări mai serioase, depistabile şi vizibile: febră, dureri musculare – dar dureri musculare, ca şi cum ar zice omul “parcă eram bătut cu maiul”- , tuse, rinoree. Au fost o zi aceste manifestări, o zi a durat toată treaba asta, după care au dispărut aceste simptome, a declarat managerul Spitalului “Victor Babeş” din Bucureşti, Emilian Imbri.

Comenteaza