OMS avertizează! Tulpina Indiană este mai contagioasă și reduce eficacitatea vaccinurilor

OMS avertizează! Tulpina Indiană este mai contagioasă și reduce eficacitatea vaccinurilor
| Foto: observatornews.ro.

Organizația Mondială a Sănătății a făcut un anunț cu privire la faptul că Tulpina din India reduce eficacitatea vaccinurilor.

Această variantă a virusului este mai contagioasă şi prezintă caracteristici care ar putea reduce eficienţa vaccinurilor, a avertizat membra OMS, Soumya Swaminathan.

India a înregistrat sâmbătă un bilanţ de 4.000 de decese în 24 de ore şi peste 400.000 de cazuri, însă experţii estimează că datele oficiale sunt cu mult subevaluate, conform AFP.

Cifrele din India sunt devastatoare, dar ele trebuie puse și în contextul în care vorbim de o populație de 1,4 miliarde de locuitori, adică de aproximativ 74 de ori mai mare decât a României. Practic, raportat la populația din țara noastră, o zi cu 400.000 de mii de cazuri în India s-ar traduce cu o zi cu aproximativ 5.000 de infectări noi în România.

Swaminathan, medic pediatru şi cercetătoare indiană, a declarat că varianta B.1.617, care a fost depistată pentru prima dată în India în luna octombrie, a fost fără discuții un factor de accelerare a epidemiei în această țară.

Această tulpină ar putea fi inclusă de OMS pe lista tulpinilor considerate mai periculoase decât varianta originală a virusului având în vedere gradul mai ridicat de contagiune, capacitatea acestora de înfrânge protecţia oferită de vaccinare şi rata mortalităţii în rândul pacienţilor infectaţi, a precizat cercetătoarea, conform Știrile Pro TV.

Varianta B.1.617 ″prezintă mutaţii care sporesc contagierile şi care pot totodată potenţial să o facă rezistentă la anticorpii dezvoltaţi graţie vaccinării sau în urma unei contaminări naturale″⁣, a explicat ea.

Pentru moment, este foarte dificil să luptăm împotriva virusului ″întrucât epidemia vizează mii de persoane şi se multiplică cu o viteză foarte dificil de stopat″⁣, a mai precizat Swaminathan.

India, care este cel mai mare producător mondial de vaccinuri, a reușit până acum să vacccineze 2% din populaţia sa de 1,3 miliarde de locuitori.

″Va dura luni, dacă nu cumva ani pentru a atinge o rată de 70-80%″⁣ de populaţie imunizată, potrivit cercetătoarei, potrivit fanatik.ro.

Comenteaza