Noul tip de gripă aviară poate suferi mutații și se transmite de la om la om
Un nou tip de gripă aviară îi îngrijorează pe cercetătorii ruși. Ei cred că este foarte posibil ca virusul acesta să sufere mutații și să dobândească abilitatea de a se transmite de la om la om.
”Probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este foarte mare. Probabil chiar se va întâmpla. Colegii spun că zona în care se produce mutația este foarte mobilă și că procesul continuă. Cu toate acestea, e bine de precizat că am putut anticipa înainte ca răul să se întâmple”, a declarat Anna Popova, șefa agenției sanitare ruse Rospotrebnadzor, într-un interviu acordat TASS.
Anna Popova a lăudat, de asemenea, reușita cercetătorilor de la Centrul Novosibirsk "Vektor" de a detecta la timp cazurile de infecție la oameni cu gripa aviară, la o fermă avicolă din sudul Rusiei.
La sfârșitul lunii trecute, Rusia anunța că a înregistrat primele cazuri de transmitere a gripei aviare de la păsări la om şi că a informat Organizaţia Mondială a Sănătăţii cu privire la această ''descoperire importantă''.
Tulpina H5N8 a gripei aviare a fost detectată la şapte angajaţi ai unei ferme de păsări din sudul Rusiei. Aici a fost un focar de gripă aviară în luna decembriea anului trecut. Se pare că toţi cei afectaţi au avut cazuri uşoare şi s-au recuperat cu bine.
''Toţi cei şapte se simt bine, au trecut cu simptome uşoare peste boală. Ei sunt bine acum. Chiar şi atunci când erau infectaţi s-au simţit bine, iar boala a trecut destul de repede'', a explicat Anna Popova, şefa autorităţii de sănătate publică a ţării.
În 2020 cazuri de gripă aviară au fost raportate în Bulgaria, Republica Cehă, Egipt, Germania, Ungaria, Irak, Japonia, Kazahstan, Olanda, România şi Regatul Unit, potrivit observatornews.ro.