Care este starea pacientei care a suferit șoc anafilactic după vaccinarea cu AstraZeneca

Care este starea pacientei care a suferit șoc anafilactic după vaccinarea cu AstraZeneca

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19, Valeriu Gheorghiță, a oferit informații de ultimă oră despre pacienta care a suferit șoc anafilactic după vaccinare.

Femeia în vârstă de 46 de ani a prezentat reacții adverse imediat după administrarea vaccinului, medicii acționând imediat în acest sens. Potrivit istoricului său medical, pacienta nu a mai avut reacții adverse în trecut.

O femeie de 46 de ani s-a prezentat în urmă cu două zile la unul din centrele de vaccinare din Olt pentru a se vaccina împotriva Covid-19.

Din păcate, la zece minute după administrarea vaccinului, femeia a prezentat reacții adverse de tip anafilactic, fiind nevoia de intervenția rapidă a medicilor.

După acordarea îngrijirilor medicale de specialitate, pacienta a fost transportată la un spital din Slatina pentru a fi ținută sub monitorizare.

Medicul Valeriu Gheorghiță a oferit informații actualizate despre starea pacientei. Din fericire, aceasta se simte bine, medicii prezenți la fața locului reușind să intervină rapid și eficient în situația întâmpinată.

Femeia a primit urgent andrenalină, potrivit protocolului medical, astfel că starea sa de sănătate s-a îmbunătățit la scurt timp după intervenția medicilor.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a subliniat faptul că șocul anafilactic poate avea consecințe grave, atâta timp cât nu se intervine rapid și corect, însă, în caz contrar, evoluția pacienților este una favorabilă.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a transmis, luni, că o femeie de 46 de ani a avut o reacție severă după administrarea primei doze de vaccin produs de AstraZeneca.

„Starea persoanei este foarte bună în momentul de faţă şi, din datele furnizate, urmează să fie externată în zilele următoare, probabil chiar mâine.

Este de remarcat şi de subliniat faptul că personalul medical a reacţionat cu promptitudine, au cunoscut procedurile, s-a administrat adrenalină şi tot ce trebuie în cazul în care se instalează o astfel de reacţie.

Eu aş putea sublinia un aspect, dacă ne aducem aminte, chiar din primele zile de la debutul campaniei de vaccinare în Marea Britanie s-au semnalat două cazuri de reacţie anafilactică la persoane cu istoric de şoc anafilactic în antecedente, iar reacţia anafilactică este una foarte rară, din datele pe care noi le avem la dispoziţie apar circa 2,5 până la 5 cazuri la cel puţin un milion de doze administrate, este o evaluare făcută în Statele Unite pe circa 17-18 milioane de doze fără să se înregistreze cazuri de deces din acest punct de vedere”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, potrivit playtech.ro.

 

Comenteaza