Scade vârsta de votare! De la câți ani vor putea participa tinerii la alegeri

Scade vârsta de votare! De la câți ani vor putea participa tinerii la alegeri

Ar putea să scadă vârsta la care tinerii din România vor putea vota, de la 18 ani la 16 ani. 

Senatul României a adoptat, în cursul zile de azi, o propunere legislativă care vizează reducerea vârstei minime de la care tinerii pot vota la alegerile locale şi europarlamentare. Dacă până acum puteau vota numai cei cu vârsta de 18 ani, este posibi ca, pe viitor, vârsta de votare să scadă la 16 ani. Guvernul consideră că propunerea încalcă prevederile Constituției.

Astăzi, în ședința Senatului a fost citită în plen nota de adoptare tacită a propunerii legislative potrivit căreia românii ar putea vota de la 16 ani la alegerile locale și europarlamentare.

Aceasta modifică Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, astfel încât ”au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit vârsta de 16 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor”.

Totodată, se propune modificarea art. 5 alin. (5) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, astfel încât ”cetăţenii români care au vârsta de 16 ani, împliniţi până în ziua de referinţă inclusiv, au dreptul de a alege membri din România în Parlamentul European”, scrie aceeași sursă menționată anterior, potrivit spynews.ro.

Comenteaza