Sinuciderea asistată și eutanasierea, legalizate în Europa. Ce stat a permis astfel de practici

Sinuciderea asistată și eutanasierea, legalizate în Europa. Ce stat a permis astfel de practici

Eutanasia și sinuciderea asistată au fost legalizate în Spania. Țara devine al patrulea stat european care adoptă o astfel de lege.

Parlamentarii spanioli au aprobat joi, 18 martie 2021, legalizarea eutanasiei şi a sinuciderii asistate pentru pacienții cu boli grave sau incurabile care doresc să îşi pună capăt suferinţelor, transmite Reuters. Forma proiectului legislativ este definitivă.

Legea, prioritate a guvernului socialist condus de Pedro Sanchez, a fost adoptată în lectură finală cu 202 voturi pentru, 141 împotrivă și două abțineri. Dreapta şi extrema dreaptă s-au opus, în timp ce politicienii stângii şi centrului au susținut-o.

„Astăzi este o zi importantă: ne îndreptăm spre recunoașterea drepturilor omului. Ne îndreptăm către o societate mai umană și mai echitabilă ”, le-a transmis parlamentarilor ministrul Sănătății, Carolina Darias.

Legea, valabilă pentru adulții cu reședința legală în Spania, va intra în vigoare în trei luni. În acest timp se vor înființa comitetele regionale de control, care vor examina și autoriza cererile.

În fața clădirii Parlamentului, grupurile pro și contra proiectului de lege s-au manifestat în timpul dezbaterii și votului. Legea se confruntă cu o opoziție acerbă din partea grupurilor religioase și de dreapta. Aceasta va fi contestată în fața Curții Constituționale de partidul de extremă dreaptă Vox.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat în anul 2019, aproximativ 90% dintre spanioli sunt în favoarea decriminalizării eutanasiei. Rafael Botella, un spaniol în vârstă de 35 de ani, paralizat de la gât în ​​jos din cauza unui accident de mașină produs pe când avea doar 19 ani, s-a declarat ușurat că legea îi va oferi opțiunea în caz că ar avea nevoie de ea.

„Dacă, dintr-un anumit motiv, cineva s-a săturat să trăiască, nimeni nu are puterea să-i spună:„ Nu, vei trăi pentru că alegătorii mei sau ideologia mea spun contrariul ”, a spus Botella pentru sursa menționată anterior.

Alte trei țări europenene au adoptat deja asfel de legi. Eutanasia este legală în Belgia, Luxemburg și Olanda. O inițiativă similară a eșuat luni în Portugalia. În țara vecină, instanța superioară a țării a respins ca fiind neconstituțional proiectul de lege aprobat de Parlament, potrivit fanatik.ro.

Comenteaza