Prima reacție a Rusiei după ce Joe Biden a devenit oficial președintele SUA

Prima reacție a Rusiei după ce Joe Biden a devenit oficial președintele SUA
| Foto: Profimedia

Rusia a transmis miercuri că speră că va avea o relație „mai constructivă” între SUA și Moscova în timpul administraţiei noului preşedinte american Joe Biden.

Ministerul rus de externe a declarat miercuri, într-o declarație de presă, că dorește să extindă cu Statele Unite „Tratatul de reducere a armelor strategice” (NEW START), pentru o perioadă de maximum cinci ani. Actuala înțelegere urmează să expire la doar 16 zile după ziua inaugurării.

„Considerăm că este posibil să îl prelungim numai în forma în care a fost semnat acordul și fără nicio altă condiție. O prelungire pentru termenul maxim de cinci ani stipulat în acord pare preferabilă”, a anunțat Ministerul de Externe într-o declarație publicată imediat după jurământul lui Joe Biden, potrivit alephnews.ro.

Potrivit oficialilor ruși, Moscova speră la o „abordare mai constructivă în dialogul cu Rusia și va lua în considerare toate punctele menționate mai sus”. „La rândul nostru, suntem pregătiți pentru a respecta principiile egalității și considerării reciproce a intereselor”, se mai arată în declarația Ministerului de Externe din Rusia.

Biden a semnalat anterior că intenționează să adopte o linie mai dură împotriva potențialei agresiuni rusești.

Antony Blinken, alegerea lui Biden de a conduce Departamentul de Stat, a declarat marți că Biden intenționează să caute o prelungire a Tratatului NOU START, dar a sugerat că nu a luat o decizie cu privire la durata prelungirii.

 

Comenteaza