Lista statelor cu cel mai mare risc de catastrofă umanitară în 2021. România se află pe listă?

Lista statelor cu cel mai mare risc de catastrofă umanitară în 2021. România se află pe listă?
| Foto: Profimedia

„Douăzeci şi patru de milioane de oameni au nevoie de ajutor umanitar - fie că este vorba de hrană, protecţie, servicii de sănătate sau educaţie".

„Douăzeci şi patru de milioane de oameni au nevoie de ajutor umanitar - fie că este vorba de hrană, protecţie, servicii de sănătate sau educaţie".

„Majoritatea populaţiei are  nevoie de finanţarea ONU şi umanitară pentru a-şi satisface nevoile zilnice de bază.”

Lista de supraveghere a IRC pentru 2021, clasată de la unu la 10, cuprinde: Yemen; Afganistan; Siria; Republica Democrată Congo; Etiopia; Burkina Faso; Sudanul de Sud; Nigeria; Venezuela şi Mozambic.

Alte 10 ţări au fost, de asemenea, pe listă, dar nu au fost clasate în ceea ce priveşte gravitatea: Camerun; Republica Centrafricană; Ciad; Columbia; Liban; Mali; Niger; Palestina; Somalia şi Sudan. Abeer Fowzi, coordonatorul adjunct pentru nutriţie al IRC, a declarat: „În faţa unei ameninţări fără precedent, lumea a întors spatele Yemenului.

Sprijinul financiar pentru ţară se epuizează, iar şeful umanitar al ONU Mark Lowcock a avertizat în noiembrie că Yemenul a primit mai puţin de jumătate din fondurile de urgenţă de care avea nevoie anul acesta. Lowcock a declarat Consiliului de Securitate al ONU că apelul din 2020 pentru Yemen a primit până acum doar 1,5 miliarde de dolari în donaţii, aproximativ 45% din cele 3,4 miliarde de dolari necesari.

Potrivit ONU, 80% din cei 30 de milioane de oameni din Yemen au nevoie de o formă de ajutor sau protecţie. Aproximativ 13,5 milioane de yemeniţi se confruntă în prezent cu insecuritate alimentară acută, inclusiv 16.500 de persoane care trăiesc în condiţii de foamete, arată datele ONU. Istoric al conflictului În 2014, grupul rebel Houthi, aliniat cu Iran, a confiscat zone mari din ţară, inclusiv Sanaa.

Războiul a escaladat în martie 2015, când o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită a intervenit în încercarea de a restabili guvernul preşedintelui Abd-Rabbu Mansour Hadi, susţinut de Riyadh. Coaliţia a fost asistată de mai multe puteri occidentale, inclusiv Statele Unite. Ambele părţi au fost acuzate de crime de război în timpul luptelor care au ucis până acum peste 100.000 de oameni, conform Armed Conflict Location and Event Data.

Discuţiile de pace care vizează rezolvarea conflictului au fost blocate de la sfârşitul anului 2018, în ciuda eforturilor repetate ale oficialilor ONU de a relansa negocierile şi a pune capăt a ceea ce aceasta numeşte cea mai mare criză umanitară din lume.

Comenteaza