Doliu uriaş în lumea muzicii...a murit un celebru compozitor

Doliu uriaş în lumea muzicii...a murit un celebru compozitor

Vangelis, unul dintre cei mai cunoscuți compozitori din Grecia a încetat din viaţă, la vârsta de 79 de ani.

Celebrul compozitor grec de muzică electronică Vangelis a încetat din viaţă, la vârsta de 79 de ani.

Recompensat cu un Premiu Oscar pentru coloana sonoră a filmului „Chariots of Fire”, Vangelis vă rămâne în istorie pentru câteva dintre cele mai cunoscute coloane sonore din anii ’80.

Compozitorul a murit marţi seară, notează agenţia de presă ANA, care citează un anunţ al biroului avocaţilor artistului. Cauza decesului nu a fost precizată.

Pe numele său real Evangelos Odysseas Papathanasiou, compozitorul grec a dezvoltat de timpuriu un interes pentru muzică şi experimente cu sunete produse prin lovirea oalelor şi tigăilor sau prin ataşarea unor cuie, pahare sau alte obiecte la corzile pianului părinţilor săi.

El a asimilat tonalităţile cântecelor populare greceşti şi ale muzicii corale creştin ortodoxe.

Vangelis nu avea o pregătire muzicală, iar mai târziu a povestit că tocmai acest lucru i-a salvat creativitatea.

A plecat în Franţa, la Paris, la vârsta de 25 de ani, în plin exod al tinerilor artişti din Grecia, care au părăsit ţara după lovitura de stat din 1967, care a adus la putere o juntă militară.

În Franţa, Vangelis a devenit pasionat de noul domeniu al sintetizatoarelor electronice, iar asta i-a permis să creeze nuanţe melodice luxuriante care au devenit sunetul său emblematic, potrivit capital.ro.

Comenteaza