Schimbări importante în Codul Muncii! Ce trebuie să faci ca să lucrezi mai puține zile pe săptămână

Schimbări importante în Codul Muncii! Ce trebuie să faci ca să lucrezi mai puține zile pe săptămână

Un proiect de modificare a Codului Muncii prevede ca săptămâna de lucru să fie scurtată la patru zile lucrătoare.

În cazul angajaților cu normă întreagă, durata de muncă va fi însă de 10 ore pe zi, în loc de 8 ore, în limita a 40 de ore pe săptămână, potrivit b1.tv.

Codul Muncii ar urma să fie modificat și completat cu următoarele noi formulări: Alineatul (1) al articolului 112 va avea următorul cuprins:

”Art.112. -(1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Această normă a timpului de muncă se stabileşte, cu respectarea prevederilor Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene, în funcţie de raportul contractual dintre angajat şi angajator. Ea poate fi şi de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână.”

Alineatul (1) al articolului 113 se modifică după cum urmează Art.113. – (1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.

Această repartizare a timpului de muncă se stabileşte de comun acord între angajator şi angajat şi poate fi de 10 ore pe zi timp de patru zile, cu trei zile de repaus, dar cu respectarea prevederiior Directivei 2003/8d/CE a Parlamentuiui European şi Consiiiuiui Uniunii Europene.”

Lucrul de la distanță – din spații de lucru alternative, cafenele sau de acasă reprezintă în continuare o variantă mult mai atrăgătoare pentru angajați, potrivit celor mai recente studii.

Maximum 3 zile pe săptămână sunt dispuși angajații cu joburi de birou să mai lucreze din sediile companiilor.

Comenteaza