O parte dintre români au primit o sumă de bani și i-au economisit pentru „zile negre”

O parte dintre români au primit o sumă de bani și i-au economisit pentru „zile negre”

Doar 15% din populația țării noastre a reușit să economisească bani în aceste timpuri de criză pe care le trăim.

Românii au reușit să economisească în medie 807 lei pe lună în 2021, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. Economiile au reprezentat 14,2% din veniturile totale, în scădere cu 2% faţă de anul precedent.

Situaţia pe categoriile de gospodării analizate se prezintă astfel: gospodăriile de pensionari au economisit în medie 15,4% din venituri, cele de lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole 14,7%, cele de salariaţi 14,1%, cele de agricultori 9%, în timp ce, nivelul cel mai scăzut al economiilor, de 4,5%, s-a înregistrat la gospodăriile de şomeri, relatează Agerpres.

Cele mai mici economii (până în 10% din veniturile totale) s-au regăsit gospodăriile de agricultori (9%), de şomeri (4,5%), cele din regiunea Sud-Est a țării (9,1%), gospodăriile formate din persoane singure (8,6%), cele cu vârsta cuprinsă între 15 – 24 ani (6,3%).

Veniturile au depăşit cheltuielile cu 16%, la gospodăriile formate din 5 persoane (17,3%), la cele din regiunile Sud-Muntenia (16,8%) şi Centru (17,1%), dar și la cele cu nivel de pregătire superior (16,4)

Diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile gospodăriilor din mediul rural a fost, în anul 2021, de 13,8%, iar în mediul urban s-au înregistrat, în medie, economii care au reprezentat 14,4% din veniturile totale. În profil teritorial, veniturile au depăşit cheltuielile în toate regiunile. Economiile înregistrate s-au situat între 9,1% din veniturile totale în regiunea Sud-Est şi 17,1% în regiunea Centru, potrivit evz.ro.

Comenteaza