OMS, avertisment către aeroporturi. Ce le este interzis călătorilor
- Scris de U.S
- 04 Mar 2021, 07:48
- Actualitate
- Ascultă știrea
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a făcut un avertisment către aeroporturi, în contextul în care pandemia de coronavirus nu a luat sfârșit, iar campanii de imunizare anti-COVID-19 sunt în desfășurare la nivel mondial.
Mai exact, Organizația Mondială a Sănătății i-a avertizat pe reprezentanții aeroporturilor și altor puncte de trecere a frontierelor că nu trebuie să le ceară călătorilor să fie vaccinați anti-COVID-19 ca să le permită accesul pe teritoriul unei țări. Aceasta mai ales că imunizarea împotriva coronavirusului nu este obligatorie.
În plus, OMS a transmis că dovezile imunizării anti-COVID-19 nu pot reprezenta condiții pentru accesul pe un anumit teritoriu, având în vedere că deocamdată nu se cunosc efectele vaccinurilor asupra reducerii răspândirii coronavirusului. Mai mult, nu există date clare cu privire la perioada de imunitate dobândită în urma administrării serurilor și nici unele referitoare la protejarea față de formele ușoare ale bolii.
De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că aa acorda prioritate călătorilor vaccinați anti-COVID-19 ar putea avea drept consecinţă ”administrarea neadecvată de doze categoriilor de risc ce pot contracta forme grave” ale acestei boli.
Conform OMS, folosirea ”certificatelor de imunitate” de către călătorii internaţionali – indiferent dacă s-au vaccinat anti-COVID-19 sau dacă au anticorpi după ce s-au vindecat de această boală – nu este recomandată şi nici ”nu este susţinută de dovezi ştiinţifice”.
OMS, despre cine ar trebui să se gândească de două ori înainte de a călători
Totuși, Organizația Mondială a Sănătății a precizat că persoanele care au peste 60 de ani sau cele care suferă de boli cronice ori fac parte din alte grupuri de risc trebuie să evite să călătorească în ţări ce înregistrează o rată crescută de COVID-19.
Pe de altă parte, conform OMS, călătorii internaţionali “nu trebuie să fie consideraţi prin natura lor cazuri suspecte de COVID-19”. Rămâne de văzut cum va evolua traficul pasagerilor internaționali în acest an, după ce în 2020 acesta a scăzut cu 60 % faţă de anul 2019. Adică s-au înregistrat cu 2,7 miliarde de călători mai puţin. Această scădere a generat pierderi estimate la 371 miliarde de dolari pentru companiile aeriene.
La finalul lunii februarie, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de imunizare anti-COVID-19 în România, a anunțat că un nou tip de vaccin ar putea intra în țară în luna aprilie. Este vorba despre serul produs de compania Johnson & Johnson, despre care producătorii au spus că se administrează într-o singură doză, spre deosebire de cele de la Pfizer, Moderna și AstraZeneca.
”Comisia Europeană a încheiat un contract pentru aproximativ 200 milioane de doze, iar România ar putea beneficia de 1 milion de astfel de doze, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare”, a spus medicul despre vaccinul Johnson & Johnson, bazat pe un adenovirus, căruia Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) i-ar putea da undă verde la data de 11 martie, potrivit impact.ro.