România, în mijlocul “războiului” dintre NATO şi Rusia. Ce se întâmplă acum la Marea Neagră

România, în mijlocul “războiului” dintre NATO şi Rusia. Ce se întâmplă acum la Marea Neagră
| Foto: impact.ro

Conflictul dintre NATO și Rusia se intensifică la Marea Neagră, iar România se află la mijlocul confruntărilor celor două mari puteri.

Prezența militară a americanilor pare să îi deranjeze pe ruși, care au luat decizia de a acționa recent împotriva unui distrugător american. Pe de altă parte, nici americanii nu se lasă mai prejos și e asigură că liniștea și pacea se păstrează la Marea Neagră.

Aviația și tehnica militară a celor două mari puteri au devenit tot mai prezente în spațiul Mării Negre. Ambii aliați acuză de șicane adversarul său, în timp ce americanii susțină că își doresc să îi protejeze pe partenerii NATO de puterea de la Moscova, ce a devenit tot mai impunătoare și agresivă după anexarea Crimeei.

SUA a fost deranjată recent de aviația rusă, care a organizat zboruri deasupra apelor neutre ale Mării Negre pentru a detecta și anihila un distrugător american, potrivit adevarul.ro. Acesta este purtătorul rachetelor din clasa Arleigh Burke USS Donald Cook (DDG-75) și se ocupă cu o misiune de rutină în regiune.

Purtătorul de rachete avea alături și nava de alimentare alimentare USNS Laramie (T-AO-203), din clasa Henry J. Kaiser.

Rușii au venit în recunoaștere cu șase avioane de luptă. Acestea erau două avioane de vânătoare Su-27, două avioane de vânătoare Su-30SM şi două avioane de bombardament Su-24M.

Manevrele tehnicii militare rusești nu reprezintă o premieră, același distrugător american fiind vânat și în data de 24 noiembrie 2020.

De asemenea, și în luna iulie, pe data de 27, zece avioane au fost dislocate în Crimeea și au simulat un atac asupra unui alt distrugător, USS Porter (DDG 78).

Totodată, și aeronavele F-16 fighting Falcon ale US Air Force și Forţelor Aeriene Române au făcut un exercițiu de anihilare a apărării ruse la Marea Neagră. Piloții români și americani ai avioanelor F-16 Fighting Falcon din Escadrila 53 Warhawks a Bazei Aeriene 86 Borcea, respectiv, 31st Fighter Wing, Baza aerină Aviano, Italia, au executat un exerciţiu complex în Marea Neagră cu puțin timp înainte de manevrele rusești, conform impact.ro.

Pe de altă parte, vestea unor astfel de manevre de război în spațiul apropiat României a pus problema siguranței naționale. Analiștii din domeniul militar consideră că astfel de incidente sunt frevent întâlnite în regiune, însă nu ar trebui să ne îngrijoreze.

Comenteaza