Cătălin Măruța a ajuns la spital. Prezentatorul TV s-a operat de urgență

Cătălin Măruța a ajuns la spital. Prezentatorul TV s-a operat de urgență

Cătălin Măruță a trecut printr-o serie de probleme de sănătate și a avut nevoie de o operație urgență/

„Rupturile de ligamente încrucișate apar de obicei printr-un mecanism de torsiune la nivelul genunchiului sau prin hiperextensie și se pot produce în timpul practicării unui sport. Al unor sărituri peste obstacole sau banal, în timpul activităților zilnice, precum coborârea scărilor cu neatenție. Ele apar cu preponderență la persoanele active, tinere, iar cei mai mulți dintre pacienții care ajung la operație au între 18 și 55 de ani.

Operația de ruptură de ligament, care durează de obicei în jur de o oră, o oră și jumătate, se face artroscopic, cu ajutorul camerei de luat vederi introduse în genunchi. Iar ligamentul încrucișat anterior rupt se înlocuiește cu un grefon care, de obicei, se preia de la pacient sau este unul artificial. De cele mai multe ori, în urma acestei intervenții chirurgicale, pacienții se reîntorc în siguranță la sport, la mișcare. Și la o viață normală într-un interval de 5-6 luni, însă asta depinde de felul în care își fac recuperarea.”, explică dr. Ion Bogdan Codorean. El avertizează că amânarea operației de ruptură de ligament încrucișat poate genera instabilitate, apoi ruptură de menisc și de cartilaj care toate conduc către artroză.

„Este foarte important ca recuperarea să fie făcută la un centru serios de către kinetoterapeuți buni. Durează până la 6 luni, iar pentru stabilirea vindecării complete. Și a revenirii la activitățile fizice zilnice, kinetoterapeutul va face câteva teste de control. Toți pacienții încep ghidat de kinetoterapeut alergarea la 2-3 luni de la operație. Vindecarea apărând în funcție de particularitățile fiecărui pacient la 5 sau 6 luni de la intervenția chirurgicală.”, subliniază dr. Ion Bogdan Codorean.

El are peste 18 ani de chirurgia ortopedică și traumatologia sportivă de top a avut pacienți printre care s-au numărat Președintele României Klaus Iohannis. Și sportivi precum Ana Maria Brânză, Jaqueline Cristian, Cătălina Ponor, Mirel Rădoi, Irina Begu. Și artiști precum Monica Davidescu, Alina Pușcaș, Adela Popescu, Laura Cosoi sau Dorian Popa.

„Cătălin Măruță a fost un pacient foarte conștiincios, care a făcut totul ca la carte. S-a informat, a întrebat și a ascultat fiecare îndemn și sfat primit de la medici. Dacă va fi și în procesul de recuperare la fel de disciplinat, se va recupera cu siguranță complet. Și va reveni curând la activitățile fizice normale. Pentru Cătălin, urmează să facă zilnic acasă exerciții specifice, cu indicație medicală. Până realizăm scoaterea firelor și stabilim momentul debutului procesului de recuperare la un centru de kinetoterapie.

Acolo va primi o schema de recuperare de care va trebui să se țină cu rigurozitate pentru o recuperare completă în câteva luni. Sper ca odată ce va reîncepe emisiunea, să rămână la fel de conștiincios precum a fost înainte și după operație. Va fi recuperat complet, cu un genunchi stabil pentru tot restul vieții. Și revenire la o viață cu activități fizice normale abia după ce va trece cu succes prin testele kinetoterapeuților”, declară dr. Ion Bogdan Codorean despre Cătălin Măruță, potrivit ciao.ro.

Comenteaza