A fost descoperită o nouă mutație: „Imunitatea prin orice vaccin sau infecție anterioară va fi minimă”

A fost descoperită o nouă mutație: „Imunitatea prin orice vaccin sau infecție anterioară va fi minimă”
| Foto: Profi media

O nouă tulpină de coronavirus, cu mutații îngrijorătoare, a fost detectată în Marea Britanie.

Tulpina poartă „numele” de B1525, iar experții spun că ar trebui să fie supusă imediat unor teste amănunțite. Tulpina a fost descoperită de un grup de cercetători de la Universitatea din Edinburgh, iar până acum au fost depistate 32 de cazuri în Marea Britanie, potrivit alephnews.ro.

Echipa de cercetători raportează similarități în genomul noii tulpini cu B117, actuala „tulpină din Marea Britanie”, așa cum este cunoscută popular. Tulpina prezintă totuși o mutație, E484K, la proteina spike, care se mai găsește la tulpinile din Brazilia și Africa de Sud.

Asta poate însemna că B1525 a apărut ca rezultat al interacțiunilor dintre tulpina B117 și cea din Brazilia și/sau Africa de Sud. Se crede că, din cauza acestei mutații, virusul este mai capabil să se sustragă anticorpilor neutralizanți produși de organism.

„Nu știm încă cât de bine se va răspândi această variantă, dar dacă are succes, se poate presupune că imunitatea prin orice vaccin sau infecție anterioară va fi minimă. Cred că până când nu vom afla mai multe despre acestea (noile tulpini), orice tulpină care poartă E484K ar trebui imediat supusă testării masive, deoarece par să aibă o rezistență la imunitate, oricum ar fi aceasta generată”, a spus dr. Simon Clarke, profesor de microbiologie celulară la Universitatea din Reading.

Comenteaza