Fructele care îți strică smalțul dinților, de fapt. Greșeala fatală făcută de românii care le consumă
Dacă aveți dinții sensibili la rece, cald sau dulce, probabil că smalțul acestora a fost atacat.
Cauzele sunt legate de alimentație sau de unele obiceiuri nesănătoase. În ceea ce privește dieta, sunt cunoscute anumite alimente care pot dăuna, îndeosebi fructele.
„Smalțul dentar este suprafața subțire care acoperă coroana clinică. Practic, coroana clinică este partea vizibilă a dintelui. În momentul când smalțul erupe în cavitatea bucală, celulele care formează smalțul detar își pierd funcționalitatea și ele nu ne mai pot apăra împotriva agresiunilor din exterior.
Atenție, cel mai important lucru este periajul. Foarte important este periajul de seară, pentru că pe timpul nopții toate procesele sunt încetinite și microorganismele atacă smalțul dentar.
De asemenea, periajul corect folosit, pentru că noi avem tendința, mai ales cu vârsta, căci dinții își schimbă culoarea odată cu vârsta. Avem tendința să folosim periuțe cu perii foarte duri în ideea că ar curăța mai bine. E greșit fiindcă acestea lasă leziuni de periaj pe suprafața smalțului, care în timp pot fi afectate și să se producă leziuni sau cariile secundare.
Atenția în același timp și la folosirea aței dentare. Ața dentară, folosită incorect, poate lăsa leziuni care, în timp, la fel se vor caria. Deci foarte important este să ne prezentăm în cabinetul stomatologic. Atenția la băuturile carbogazoase.
Cele mai nozive pentru dinți sunt oțetul și murăturilor, din cauza acidului acetic pe care îl au în compoziție. Mai mult, nici gemul de fructe sau muștarul ori ketchupul nu sunt bune pentru dinți. Totodată, iaurtul, cu toate că are atâtea proprietăț benefice, iaurtul are acidul lactic care demineralizează. Putem să folosim un iaurt cu o consistență mai lichidă și, bineînțeles, avem ca modalitate la îndemână și paiul. Atâta timp cât îl folosim, contactul este mult mai mic pe suprafață dentară”, a explicat Floriana Tudorache, medic stomatolog.
Acizii puternic sunt cauza principală a eroziunii smalțului și a cariilor dentare. În general, dacă un aliment pătează dinții, înseamnă că este foarte acid. Citricele au un conținut ridicat de acizi care atacă smalțul dentar.
Trebuie menționat că nu este indicată nici spălarea imediată a dinților după consumul de lămâi și portocale, fiindcă substanțele din pasta de dinți pot reacționa cu acizii din fructe.
În ceea ce privește fructele uscare, ele conțin o cantitate ridicată de zahăr, lucru care afectează smalțul dinților. Mai mult, ele se lipesc de dinți, ceea ce le accentuează efectul nociv, potrivit playtech.ro