Schimbări mari la salarii în 2021. Anunțul oficial a fost făcut de Raluca Turcan

Schimbări mari la salarii în 2021. Anunțul oficial a fost făcut de Raluca Turcan
| Foto: playtech.ro

Raluca Turcan ne aduce vești despre ce schimbări salariale vor avea loc anul acesta.

Raluca Turcan aduce noi detalii despre salariile din 2021. Iată anunțul momentului pentru români! Ministrul Muncii vine cu detalii despre ce urmează să se întâmple în acest sector.

Ministrul Muncii a declarat în cursul zilei de joi, la Suceava, că sistemul de salarizare este stabilit pentru acest an și nu dorește să creeze așteptări false cetățenilor. Raluca Turcan a mai declarat că proiectul în cauză e unul foarte complex.

Dezvăluirile oficialului au avut loc într-o conferință de presă susținută la Palatul Administrativ Suceava. ”Nu cred că mai degrabă de un an de zile, sincer. Anul acesta tot sistemul de salarizare este bătut în cuie. (…) Proiectul acesta e un proiect foarte complex şi nu vreau să creez aşteptări false că va fi gata anul ăsta’‘, a detaliat aceasta.

De asemenea, a mai susținut că oamenii care beneficiază de salarii au dreptul să oblige autoritățile să fie responsabile: „‘Când vorbeşti de salarizare în sistem public te referi la aproximativ două milioane de oameni. Ori două milioane de oameni au dreptul şi ne obligă să avem maximă responsabilitate pe fiecare în parte şi să analizăm aproape fiecare tip de salarizare în parte într-un sistem uriaş. Trebuie să existe echitate între salariile în plată. (…).”

Raluca Turcan susține că sunt unele sporuri care trebuie acordate în sume fixe, iar pe lângă mai sunt necesare intervenții pe grila de salarizare, pentru că sunt unele profesii uitate sau marginalizate. De asemenea, în discuție a adus și administrația publică.

„Am primit solicitări inclusiv de la asociaţiile municipiilor reşedinţă şi comunelor, să aducem grilă de salarizare şi în administraţia publică, pentru că acolo există salarizări diferite, cu inechităţi uriaşe între judeţe, şi între judeţe şi nivelul naţional. Există salarii la nivel local mai mari decât într-o administraţie publică centrală, ceea ce e anormal.”

„În materie de sporuri, abordarea noastră este una care propune tratarea acestui subiect într-un mod extrem de temeinic. Nu poți să intri pe partea de sporuri, care reprezintă pentru o mare parte din angajații din sectorul public suplimentări de salarii – pentru unii, binemeritate, pentru alții poate nu. Însă nu trebuie să aruncăm anatema pe întreg sectorul bugetar. Și pentru că aceștia au, prin sistemul de sporuri, o suplimentare a veniturilor, nu ne permitem să propunem diminuări de sporuri care să conducă la scăderi de venituri și situații dificile în nivelul de trai pe care aceștia îl au.

Propunerea noastră este să plafonăm nivelul sporurilor pe care îl pot obține angajații, vom vedea dacă la nivelul ordonatorului de credit sau la nivelul salariului de bază, să reducem un număr de sporuri, pentru că unele chiar nu sunt necesare, pe unele să le acordăm în sumă fixă și în același timp, să introducem o grilă de salarizare echitabilă și pe alte domenii care sunt scoase în momentul de față în sistemul public din grila de salarizare. Sunt patru principii pe care le reținem, în momentul în care vom avea o variantă finală, o vom face publică”, a spus Raluca Turcan potrivit playtech.ro.

Comenteaza