Alimentul cu cel mai mare conținut de iod. Îl găsești în orice magazin!!!

Alimentul cu cel mai mare conținut de iod. Îl găsești în orice magazin!!!

Odată cu bombardarea rușilor a centralei nuclear-electrice de la Zaporojie, medicii recomandă ca românii să înceapă tratamente cu iodură de potasiu.

Mai mult de o treime din populație are deficit de iod, ceea ce poate fi o explicație pentru numeroasele cazuri de boli de tiroidă, în special la femei. Acest mineral joacă un rol foarte important în producerea hormonilor tiroidieni. Deficitul de iod duce la hipotiroidism, o afecțiune care se manifestă prin oboseală constantă, slăbiciune musculară și creștere în greutate.

Doza zilnică recomandată de iod este de 150 micrograme în cazul adulților, aceasta fiind ușor mai crescută pentru femeile care alăptează și gravide. Deși suntem tentați să credem că sarea este alimentul care conține cea mai mare cantitate de iod, adevărul este cu totul altul. Spre exemplu, știai că și anumite sortimente de pește, ouăle, iaurtul natural, prunele uscate, brânza, fasolea sunt surse la fel de valoroase de iod?

Un aliment prea puțin cunoscut și consumat, dar foarte bogat în iod, este reprezentat de algele marine, care au foarte puține calorii, dar abundă în substanțe nutritive, mai ales în iod. Cele mai bune surse de alge bogate în iod sunt kombu kelp, wakame și nori.

Acestea pot fi găsite la magazinele naturiste sub formă de pudră, deshidratate, foi sau proaspete, putând fi adăugate în smoothie-uri, supe, consumate ca pastele sau în sushi. Prețul algelor marine variază în funcție de tip, gramaj, proveniență etc., pornind de la 10 lei și ajungând până la 60 de lei, potrivit csid.ro.

Comenteaza