Donald Trump, atitudine de sfidare în ultimele zile de mandat

Donald Trump, atitudine de sfidare în ultimele zile de mandat
| Foto: india legal

Preşedintele în funcţie al SUA, Donald Trump, intenţionează să menţină o atitudine de sfidare a criticilor până la finalul mandatului, pe 20 ianuarie, pregătind o serie de acţiuni politice controversate, în contextul în care consideră improbabilă demiterea.

Blocat pe reţelele de socializare online şi abandonat de colaboratori apropiaţi după acţiunile de instigare care au condus la violenţele asupra Capitoliului, preşedintele Donald Trump şi unii consilieri apropiaţi intenţionează să menţină atitudinea de sfidare în ultima săptămână a mandatului, afirmă oficiali politici de la Washington.

Donald Trump este încrezător că vicepreşedintele Mike Pence şi membrii Cabinetului executiv nu vor încerca să îl suspende prin activarea Articolului 25 al Constituţiei, au declarat sursele citate. Mike Pence pare să respingă ideea de utilizare a autorităţii pentru a-l înlătura din funcţie pe Donald Trump.

În plus, Donald Trump şi unii aliaţi politici cred că liderii Partidului Democrat exagerează cu noua tentativă de a-l demite după violenţele produse la sediul Congresului şi sunt convinşi că admiterea de către Senat a acuzaţiilor este improbabilă. Un consilier prezidenţial consideră că tentativa politicienilor democraţi de a-l demite ar fi un cadou pentru Donald Trump.

Mike Pence nu a discutat la nivel oficial despre posibilitatea invocării Amendamentului 25 al Constituţiei pentru a-l suspenda pe preşedintele Donald Trump. În discuţii private, vicepreşedintele SUA a catalogat abordarea ca fiind nefezabilă. Totuşi, Donald Trump şi Mike Pence nu au mai vorbit de miercuri, când vicepreşedintele a fost transferat într-un spaţiu securizat de la Capitoliu după ce în sediul Congresului au pătruns cu forţa simpatizanţii lui Donald Trump. Senatorul James Inhofe a declarat că nu l-a mai văzut niciodată pe Mike Pence "atât de nervos". Donald Trump l-a acuzat pe Mike Pence că nu are "curaj", criticându-l pentru că nu a intervenit activ pentru blocarea procedurii validării de către Congres a victoriei lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial.

În ultimele zile ale mandatului prezidenţial, Donald Trump intenţionează să prezinte ceea ce consideră a fi cele mai mari realizări. Printre proiectele pe care le va evidenţia se numără segmentele zidului de la frontiera cu Mexicul. Trump ar urma să meargă marţi în Alamo, Texas, în apropierea frontierei cu Mexicul.

De asemenea, preşedintele în funcţie al SUA pregăteşte o nouă serie de graţieri şi va încerca încă o dată să obţină aplicarea unor reglementări stricte pentru companiile din domeniul tehnologiei informaţionale, deşi nu este clar ce ar putea să obţină.

"Sintetizând, este vorba de o ultimă tentativă de reabilitare a moştenirii politice a lui Donald Trump după ce simpatizanţii preşedintelui au luat cu asalt sediul Congresului, violenţele soldându-se cu cinci morţi, inclusiv un agent de poliţie", notează agenţia Bloomberg.

Donald Trump nu a oferit niciun indiciu că ar vrea să demisioneze, aşa cum au cerut mulţi politicieni democraţi şi unii republicani. Un grup redus de congresmeni republicani i-au scris sâmbătă preşedintelui-ales, Joe Biden, pentru a-i cere să o convingă pe Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, să renunţe la iniţierea procedurii demiterii lui Donald Trump.

Comenteaza