Calendar Ortodox 5 ianuarie. Prima zi de post negru din an în Ajunul Bobotezei

Calendar Ortodox 5 ianuarie. Prima zi de post negru din an în Ajunul Bobotezei

Creştinii ortodocşi sunt îndemnaţi să ţină doar post simplu, iar post negru, doar persoanele aflate în putere şi fără probleme de sănătate. 

Cu o zi inainte de marea sarbatoare a Botezului Domnului, adica in ziua de 5 ianuarie a fiecarui an, Biserica Ortodoxa serbeaza Ajunul Bobotezei, cand se oficiaza slujba Aghiazmei Mari cu care preotii merg pe la casele credinciosilor si le sfintesc.

Dupa cum spune si numele, in aceasta zi se ajuneaza, adica nu se mananca nimic, pana spre seara, cand se poate manca ceva (paine, apa, fructe, mancare fara ulei), dar foarte putin. Prin postul din Ajunul Bobotezei crestinii se pregatesc sa primeasca in sufletele lor marea sarbatoare a Bobotezei, potrivit basilica.ro.

Mai multe amanunte despre aceasta zi de post ne-a oferit parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Sarbatoarea Botezului Domnului ne aduce aminte de momentul in care Mantuitorul Iisus Hristos S-a aratat la raul Iordan si a fost botezat de catre Sfantul Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Doimnului.

Aceasta sarbatoare este intampinata in Ajun de o zi de post negru, una dintre zilele speciale de post de pe intreaga durata a Anului bisericesc. Pe langa cele patru posturi de peste an, ziua de 5 ianuarie a fiecarui an – ziua de Ajun a Botezului Domnului – este o zi speciala de post, in orice zi a saptamanii ar cadea, chiar daca este duminica’.

Comenteaza