Tradiții și obiceiuri de Bobotează, în 6 ianuarie

Tradiții și obiceiuri de Bobotează, în 6 ianuarie

Botezul Domnului sau Boboteaza reprezintă una dintre cele mai importante sărbători pentru Biserica Orotodoxă și este sărbătorită pe 6 ianuarie.

Această sărbătoare vine cu câteva tradiții și obiceiuri specifice, care se respectă din cele mai vechi timpuri.

Există mai multe tradiții și obiceiuri de care credincioșii țin cont în ziua de Bobotează pentru a avea noroc pe tot parcursul anului.

Aceste tradiții se respectă în funcție de regiunea din care fac parte credincioșii, însă cea mai populară este aruncarea crucii în apă de către preot, care trebuie adusă la suprafață de bărbații curajoși, scrie fanatik.ro.

Una dintre cele mai vechi și practicate tradiții pentru ziua de 6 ianuarie este aruncarea crucii în apă de către preot, în orașele sau satele care au ieșire la mal. Bărbatul cel mai curajos care aduce crucea la suprafață primește binecuvântarea de la preot și îi va merge bine tot anul.

O altă tradiție le vizează pe fetele tinere, care își pun busuioc sub pernă pentru a-și visa alesul. Acestea își leagă de inelar un fir roșu de mătase și o rămurică de busuioc, pe care o vor pune sub pernă. De asemenea, se spune că fetele care cad pe gheață în ziua de Bobotează se vor mărita, cu siguranță, anul acesta.

O altă tradiție spune că animalele din grajd vorbesc la miezul nopții dintre ajun și ziua de Bobotează despre locurile în care se află ascunse comori.

Rufele nu se spală în ziua de Bobotează și nici nu se lasă afară pe sârmă. Potrivit tradiției, dracii care ies din ape în timp ce sunt sfințite se vor ascunde printre rufe. Singurii care au o putere asupra dracilor sunt lupii, care îi sfâșie acolo unde îi prind.

 
Nu se dau bani cu împrumut, iar certurile din casă sunt strict interzise în ziua de 6 ianuarie, după cum spun tradițiile din popor.

Dacă de Bobotează este cald afară, se spune că vremea se va răci după ieșirea cu Iordanul. Dacă este frig, vremea se va încălzi.

Comenteaza