În timp ce săpa în grădină, un român a descoperit un tezaur. Ce a făcut ulterior cu el

În timp ce săpa în grădină, un român a descoperit un tezaur. Ce a făcut ulterior cu el
| Foto: observatornews.ro

În timp ce săpa în grădina casei sale, un bărbat din Neamţ a făcut o descoperire istorică. 

Moldoveanul a găsit o monedă extrem de rară, care face parte din primele serii de monede din România.

Omul a postat imaginea pe Facebook şi i-a întrebat pe internauţi dacă moneda este valoroasă. Mesajul a fost văzut şi de poliţişti care s-au sesizat din oficiu.

Iar bănuţul era o adevărată comoară, cel puţin din punct de vedere istoric. Moneda veche data din perioada 1572 - 1574 şi este prima monedă românească (Ion Vodă cel Viteaz) confecţionată din aramă, cu diametrul de circa 24 mm şi este susceptibilă de a face parte din patrimoniul cultural naţional, categoria Tezaur.

Bănuţul a ajuns în colecţia Complexului Muzeal Naţional Moldova Iaşi, unde se regăseşte încă o monedă de acest fel, fiind exemplare destul de rar întâlnite.

Potrivit oamenilior legii, "la data de 12 aprilie a.c., poliţiştii Serviciul de Investigaţii Criminale Iaşi s-au sesizat din oficiu cu privire la o postare a unei persoane, însoţită de două fotografii cu o monedă veche, prin care solicita informaţii de la cunoscători despre aceasta.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că persoana care avea moneda este din judeţul Neamţ şi a găsit-o pe timpul efectuării unor lucrări agricole în curtea locuinţei, potrivit observatornews.ro.


 

Etichete
Comenteaza