Aurora boreală roșie, observată pe cerul României, este un semn rău. Explicația oamenilor de știință

Aurora boreală roșie, observată pe cerul României, este un semn rău. Explicația oamenilor de știință
| Foto: stirileprotv

Aurora Boreală și-a făcut apariția în vestul Europei duminică seară, putând fi observată de locuitorii din România, Ungaria, Ucraina și Bulgaria.

Ce este aurora boreală

Aurora este un spectacol de lumină naturală care apare, de regulă, în regiunile polare.

Aceasta este formată astfel: particule încărcate din spațiu sunt catapultate de-a lungul liniilor de câmp magnetic în atmosfera noastră superioară, unde se ciocnesc cu atomii de oxigen și azot pentru a produce lumină.

Acest proces este determinat de energia solară, care vine sub forma unui flux de particule încărcate - vânt solar - care interacționează cu câmpul magnetic al Pământului.

Aurorele sunt cel mai adesea observate sub forma unui arc sau a unor benzi de lumină pe cer, de culoare verde.

Diferența dintre aurora boreală roșie și aurora boreală verde

Pentru a deveni roșie, aurora boreală are nevoie de mai multă energie și este mult mai rară.

Lumina aurorei boreale se întinde pe sute de kilometri în atmosferă. Lumina verde este produsă mai jos în atmosferă, la aproximativ 100 de kilometri, în timp ce lumina roșie se vede mai sus, la 200-300 de kilometri în atmosferă.

Imagini ale aurorelor realizate de pe Stația Spațială Internațională arată perdele clare de lumină întinsă într-un verde strălucitor care se estompează în roșu, iar apoi se stinge cu totul.

Ce reprezintă cerul sângeriu și de ce este considerat un semn rău

Multe scrieri istorice despre luminile nordice observate la latitudini temperate descriu un anumit sentiment de presimțire.

Unii oameni văd în acest fenomen un semn rău sau un avertisment, de obicei cu semnificație militară, scrie The Guardian.

Semnificația este datorată atât culorii sângerii, cât și faptului că aurora boreală roșie este extrem de rară.

Fiind de culoare roșie, aurorele de la latitudini mai joase au fost uneori confundate cu focul. De asemenea, unii istorici descriu acest fenomen ca un moment în care apare „sânge pe cer”.

Structura undelor aurorei boreale amintește adesea de sulițele militare. Curbele undelor reprezentau dragoni înflăcărați.

Se spune că aurorele ar fi prezis moartea lui Iulius Cezar (44 î.Hr.) și ar fi prezis și Războiul Civil American (1860), astfel încât, timp de milenii, apariția unei aurore roșii a fost interpretată ca un semn rău, potrivit stirilekanald.ro.

Comenteaza