O icoană din România s-a pictat singură. Credincioșii se înghesuie să vadă minunea

O icoană din România s-a pictat singură. Credincioșii se înghesuie să vadă minunea
| Foto: impact.ro

Mii de pelerini din România au ținut să ajungă la icoana din Iaşi care s-a pictat singură. 

Este o minune a lumii şi este considerată de credincioşi făcătoare de minuni. Icoana Prodromiţa a fost începută de un bătrân credincios, care, supărat că nu a reuşit să o picteze aşa cum îşi dorea, a renunţat să mai lucreze la ea. A doua zi când a ajuns în atelier, pictorul a avut parte de o minune.

Icoana Prodromiţa, numită şi „Nefăcută-de-mână”, este considerată comoara Schitului Sfântul Ioan Botezătorul – Prodromu de la Muntele Athos. Bătrâni, bolnavi şi oameni care au nevoie de ajutor divin pentru a-şi rezolva problemele vin să se roage la icoana pictată singură din Iaşi pentru că o consideră un pansament pentru suflet.

Istoria Icoanei Maicii Domnului Prodromiţa a început în anul 1863, când cuvioșii ctitori Nifon şi Nectarie au căutat un pictor care să o realizeze. Ajutaţi parcă de Dumnezeu l-au găsit pe iconarul Iordache Nicolau din Iași, un pictor bătrân, credincios, cu multă experienţă în pictarea de icoane.

Bătranul iconar a început pictura iconei la Mănăstirea Bucium din Iași, care era pe atunci metoc al Schitului Prodromu. A pictat o perioadă bună la icoană, însă în momentul în care a ajuns să facă Sfintele Feţe ale Fecioarei Maria şi Pruncului Iisus pictorul şi-a dat seama că acestea nu îi ieşeau sub nicio formă.

Supărat că nu poate să ducă la bun sfârşit munca, iconarul a închis atelierul şi a mers la culcare. A doua zi, bătrânul a avut parte de o minune divină: a descoperit icoana pictată, cu fețele luminoase şi pline de dumnezeiesc har.

Fără să înţeleagă cum s-a petrecut această minune, speriat, pictorul a lăsat o mărturie scrisă, în care a povestit cum a găsit icoana finalizată.

„După ce m-am sculat a doua zi, mai întâi am făcut trei metanii Maicii lui Dumnezeu, rugându-mă ca să-mi lumineze mintea, să pot isprăvi Sfânta ei Icoană, şi când m-am dus să mă apuc de lucru – o, preaslăvite minunile Maicii lui Dumnezeu! – s-au aflat chipurile drese desăvârşit precum se vede; şi eu, văzând această minune, n-am mai adaos a-mi mai pune condeiul, fără numai am dat lustrul cuviincios, deşi cu greşeală am făcut aceasta, ca să dau lustru la o asemenea minune.

Aceasta este povestirea acestei Sfinte Icoane”, scrie într-o mărturie lăsată de pictorul Iordache Nicolau, care se găseşte la Muntele Athos, potrivit impact.ro.

Comenteaza