Calendar ortodox miercuri, 17 februarie. Minunea săvârșită de sfântul prăznuit astăzi

Calendar ortodox miercuri, 17 februarie. Minunea săvârșită de sfântul prăznuit astăzi
| Foto: impact.ro

Calendarul ortodox îl prăznuiește miercuri, 17 februarie, pe Sfântul Marele Mucenic Teodor Tiron.

Acesta a trăit pe vremea împăraţilor romani Maximian şi Maximin. S-a născut în satul Himialon, în mitropolia Amasiei și a fost foarte credincios.

Cu toate acestea, Teodor Tiron a fost încorporat în oastea tironilor și făcea parte din ceata prepozitului Vringa. Astfel, acesta a fost chemat la cercetare şi a mărturisit că Hristos este Dumnezeu, batjocorind idolii elinilor ca fiind  nişte statui neînsufleţite şi lucruri făcute de mâinile omului.

Teodor Tiron avea să devină sfânt mucenic după ce a ars pur și simplu statuia unei zeități pe care lenii o considerau mama idolilor, potrivit calendar-ortodox.ro. Fapta sa nu a rămas fără urmări – acesta a fost prins și bătut crunt. Lenii nu s-au mulțumit cu bătaia și chinurile la care l-au supus pe Teodor Tiron, ci l-au aruncat și într-un cuptor încins. Aici și-a găsit sfârșitul marele Mucenic.

La 50 de ani de la moartea sa, Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron face o faptă pentru care a ajuns să fie prăznuit de calendarul ortodox și de toți creștinii.

În secolul IV d.H., împăratul Iulian Apostatul ar fi vrut să îi batjocorească pe cei care erau creștini și i-ar fi dat ordin guvernatorului oraşului Constantinopol să stropească toate proviziile din pieţele de alimente cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare.

Sfântul Teodor i-a apărut în vis Arhiepiscopului Eudoxie, căruia i-a poruncit să-i anunţe pe creştini să nu cumpere nimeni nimic din piaţă, ci mai degrabă să mănânce grâu fiert cu miere. Așa a apărut coliva, pe care o cunoatem cu toții.

”Vinerea seara, la Sfânta Liturghie a Darurilor Înainte Sfinţite, după rugăciunea din amvon, se cântă Canonul Sf. Mare Mucenic Teodor, compus de Sf. Ioan al Damascului. După aceasta, se sfinţeşte coliva şi se împarte credincioşilor. Această sărbătoare a Sf. Mare Mucenic Teodor în prima sâmbătă a Postului Mare, a fost rânduită pe vremea Patriarhul Nectarie al Constantinopolului (381-397)”, potrivit impact.ro.

 

Comenteaza