Calendar ortodox, 4 mai. Sfinții pomeniți astăzi au fost îngropați în România

Calendar ortodox, 4 mai. Sfinții pomeniți astăzi au fost îngropați în România
| Foto: impact.ro

Biserica Ortodoxă prăznuiește mai mulți sfinți pe data de 4 mai 2021. O parte dintre ei sunt îngropați în Tulcea.

Pentru creștinii ortodocși, ziua de 4 mai este, potrivit calendarului ortodox, una de post, însă credincioșii au totuși dezlegare la pește, ulei și vin.

Creștinii ortodocși prăznuiesc astăzi pe Sfinţii Mucenici Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel, judeţul Tulcea. În calendar, data de vineri, 4 mai, este marcată drept zi de post cu dezlegare la peşte, ulei şi vin, astfel că toți credincioșii nu pot mânca de dulce, însă beneficiază de un post mai ușor.

Totodată, în această zi se pomenesc și Sfântul Ierarh Mitrofan, Patriarhul Constantinopolului, dar şi Sfintele Mironosiţe Marta şi Maria, surorile lui Lazăr cel înviat din morţi.

Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasis și Filip sunt cei pomeniți astăzi. Aceștia au fost patru mucenici ale căror moaşte au fost descoperite în comuna Niculiţel din judeţul Tulcea, în toamna anului 1971. Aceștia sunt totuși prăznuiți de Biserica Ortodoxă în fiecare an, la data de 4 iunie.

Sfinţii Zotic, Atal, Camasis și Filip au fost înmormântați într-o criptă a unei bazilici, ulterior descoperită în zona comunei Niculițel din județul Tulcea, în 1971. Această descoperire s-a produs în timpul unei surpări de teren din pricina ploilor abundente.

Se pare că legătura dintre localitate și așezarea romană din Antichitate, orașul Noviodunum, Isaccea de astăzi a dus la aflarea moaștelor.

O raclă specială, din lemn, a fost confecționată pentru ca moaștele mucenicilor să fie depuse în ea. Aceasta a fost introdusă într-o criptă, pe al cărei perete de intrare se regăsește inscripționat textul “Martirii lui Hristos”. Cuvintele sunt urmate de numele mucenicilor, în ordinea în care sunt ei cinstiți și astăzi: “Zotikos, Attalos, Kamasis și Filippos”.

Ulterior, pe data de 17 ianuarie 1973, arhiepiscopul Dunării de Jos, Antim Nica, a hotărât ca moaștele celor patru sfinți mucenici să fie depuse în biserica mănăstirii Cocoș, din județul Tulcea, pentru a fi venerate de credincioși.

Arhiereul Gherasim Constănțeanul pe atunci, astăzi Arhiepiscopul Râmnicului, și preotul consilier Dumitru Capaciurea din Macin sunt cei care s-au ocupat la acel moment de mutarea moaștelor sfinților mucenici. Credincioșii creștini ortodocși pot să viziteze moaștele, care în prezent se află la Mănăstirea Cocoș.

Locul este unul în care pelerinii pot regăsi mângâiere și întărire în credință, fiind adesea vizitat de către creștinii care se roagă, potrivit impact.ro

Comenteaza