CALENDAR ORTODOX 4 decembrie. Este prăznuită o sfânta care a fost ucisă de tatăl ei

CALENDAR ORTODOX 4 decembrie. Este prăznuită o sfânta care a fost ucisă de tatăl ei
| Foto: basilica.ro

Pe data de 4 decembrie, este prăznuită Sfânta Varvara.

Biserica Ortodoxă Română sărbătorește la 4 decembrie pe Sfânta Muceniță Varvara. Aceasta mai este cunoscută și ca ocrotitoarea minerilor.

Sfânta Mare Muceniță Varvara a pătimit pentru Hristos în anul 306, în timpul împăratului Galeriu (292-311). Sfânta Varvara a fost singurul copil al păgânului Dioscor din orașul Heliopolis (Egipt), care o ținea sub pază în palatul său.

Privind din înălțimea palatului peste întinsul pământului, Varvara și-a dat seama că nu zeii, ci altcineva trebuie să fi făcut cerul și pământul. Și-a dat seama că este un Mare Stăpân al Lumii, dar nu știa cum se numește. Varvara a ieșit din palat și împrietenindu-se cu niște tinere creștine a aflat adevărul.

Dumnezeu i-a scos în cale și un preot din Alexandria care venise în Heliopolis în haine de negustor. Acesta i-a descoperit marea taină a creștinătății, taina mântuirii lumii; a învățat-o credința în Iisus Hristos și a botezat-o.

Aflând că fiica lui s-a creștinat, Dioscor a vrut să o ucidă pe Varvara, însă aceasta a scăpat fugind. Ajungând înaintea unui munte și nemaiavând unde să se ascundă de mânia tatălui ei, s-a rugat lui Dumnezeu să o salveze.

Domnul a auzit pe roaba Sa și îndată a despărțit peretele de piatră al muntelui și a intrat în acea despărțitură care s-a și închis. Neîncetând să o caute, tatăl ei a găsit-o în cele din urmă într-o peșteră și fără milă a luat-o și a dus-o înaintea conducătorului Marcian. Sfânta Varvara a fost supusă supliciilor pe care le-a răbdat cu puterea credinței.

Vindecându-i-se rănile, Marcian s-a mirat și i-a zis: ‘Adu jertfă zeilor și le mulțumește că te-au făcut sănătoasă’. Sfânta Varvara a refuzat, mărturisind în continuare pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Văzând chinurile la care era supusă, Iuliana a strigat din mulțime, rușinând pe Marcian pentru faptele sale. Iuliana a fost și ea chinuită și, în cele din urmă, Varvara și Iuliana au primit cununa muceniciei. Sfânta Mare Muceniță Varvara a fost ucisă chiar de tatăl ei, potrivit basilica.ro

Comenteaza