Calendar Creștin Ortodox. Ce sărbătorim astăzi, 3 februarie?

Calendar Creștin Ortodox. Ce sărbătorim astăzi, 3 februarie?

Calendarul creștin ortodox îl sărbătorește pe 3 februarie pe Sfântul şi Dreptul Simeon.

In calendarul Bisericii Ortodoxe sunt pomeniti astazi Sfantul si Dreptul Simeon si Sf. Proorocita Ana. Cei doi sfinti l-au intampinat pe Mantuitorul Iisus la Templul din Ierusalim, la 40 de zile de la nasterea Sa.

Mai multe amanunte despre Dreptul Simeon ne-a vorbit parintele profesor Mihaita Podaru, protopop de Herasti, judetul Giurgiu: ‘Asa cum Sf. Ioan Botezatorul a incheiat perioada proorocilor, Batranul Simeon a incheiat perioada celor care se indoiau de venirea reala si cu trup a Fiului lui Dumnezeu.

Dreptul Simeon este cel dintai care recunoaste pe Mantuitorul lumii, socotindu-L lumina cea neapropiata a descoperirii adevarului. Dreptul Simeon a asteptat mai bine de 200 de ani venirea lui Mesia, si aceasta datorita randuielii sale la traducerea unui verset din cartea Isaia, Simeon facand parte din cei 72 de barbati alesi pentru traducerea Vechiului Testament in limba greaca.

Pe cand ajunge la versetul: ‘Iata, Fecioara va lua in pantece si va naste fiu’, indoiala il face pe Simeon sa scrie nu ‘fecioara’, ci ‘femeie’, dar, minune, a doua zi dimineata gaseste modificat textul scris de el si in loc de ‘femeie’ este scris ‘fecioara’. Iarasi scrie ‘femeie’, si din nou gaseste modificat, aceasta petrecandu-se de trei ori.

Apoi, datorita neincrederii sale, i se arata ingerul lui Dumnezeu si acesta ii spune ca nu va muri pana cand nu va vedea cu ochii sai pe Cel mult asteptat si proorocit, Mesia, Care se va naste dintr-o tanara fecioara.

Trec multi ani, si pronia dumnezeiasca il aduce la Templu pe Dreptul Simeon pentru a primi in bratele sale pe Cel vesnic, intrupat din Fecioara, si rosteste cutremuratoarea si frumoasa rugaciune: ‘Acum slobozeste pe robul tau, Stapane’.

Despre Sfanta Proorocita Ana ne-a oferit mai multe detalii parintele profesor Adrian Mihai, de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Ap. Andrei’ din Galati: ‘In legatura cu evenimentul aducerii la templu al Pruncului Iisus, trebuie mentionata si proorocita Ana, de 80 de ani, potrivit basilica.ro

A ramas vaduva de tanara si a inteles sa-si petreaca viata in Templu, in post si rugaciune. Fiind proorocita, Duhul Sfant a indemnat-o sa mearga la Templu pentru a i se inchina Celui profetit de Moise, de psalmi si de profetii Vechiului Testament’.

Comenteaza