Alegeri parlamentare 2020 Romania. Care este diferența dintre un senator și un deputat

Alegeri parlamentare 2020 Romania. Care este diferența dintre un senator și un deputat
| Foto: Sean Gallup

Alegerile parlamentare din anul acesta vor avea loc pe 6 decembrie, iar cu această ocazie sute de deputați și senatori vor fi aleși în funcție. 

Există 136 de senatori și 329 de deputați, iar asta ține de norma de reprezentare, fiind prevăzut un post de deputat la 73.000 de locuitori și un post de senator la 168.000 de români.

Diferențe între senatori și deputați

O diferență între senatori și deputați, în cadrul alegerilor parlamentare din 2020, este tipul de cameră de care aparțin fiecare.

Senatul este camera superioară a Parlametului României, în timp ce Camera Deputaților este camera inferioară. Parlamentul din România este bicamera și adoptă legi constituționale, legi organice și legi ordinare. Ședințele celor două camere se desfășoară separat, însă pot exista și sedințe comune, potrivit articolului 65 din Constituția României.

În comparație cu alte țări cu parlamente bicamerale, diferența dintre atributele celor două camere este mică, o lege trebuind să fie votată de ambele camere pentru a fi promulgată. În articolul 75, Constituția României definește situațiile în care Camera Deputaților este prima cameră sesizată, și astfel cea care are decizia finală în caz de divergențe. Senatul este prima cameră sesizată în toate celelalte situații.

Proiectele de legi și propunerile legislative se supun spre dezbaterea primei camere sesizate, care trebuie să se pronunțe într-un termen de 45 de zile (60 de zile în cazuri speciale) altfel proiectul este considerat adoptat. După adoptarea sau respingerea proiectului sau a propunerii legislative, cealaltă Cameră decide definitiv, iar dacă aceasta este de acord, propunerea este adoptată, altfel este rolul primei camere sesizate de a da o decizie definitivă.

Cum se aleg deputații și senatorii

Potrivit digi24.ro, nu există diferențe între senatori și deputați privind felul în care sunt aleși: vot universal în cele 42 de circumscripții electorale, corespunzătoare celor 41 de județe și Municipiului București. Alegerile au loc o dată la 4 ani.

Asemănări între senatori și deputați

Există o serie de asemănări între senatori și deputați, prevăzute în Statutului deputaților și senatorilor.

Totodată, potrivit articolului 71 din Constituţie, nimeni nu poate fi în acelaşi timp deputat şi senator, iar calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricarei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului.

 

Comenteaza