Andrei Cocoloș, un tânăr care a înființat o cooperativă, să-i unească pe săteni

Andrei Cocoloș, un tânăr care a înființat o cooperativă, să-i unească pe săteni
| Foto: pestre.ro

Andrei are 25 de ani, o licență în agricultură, iar acum studiază la master. A ales să rămână acasă iar de un an se ocupă de ferma preluată de la bunici și părinți. A înființat o cooperativă, pentru a-i uni pe săteni, iar acum îi convoacă la ședințe pentru a-i face să înțeleagă că împreună sunt mai puternici.

Andrei muncește din zori și până noaptea târziu. Dovadă stau mâinile crăpate. Când nu lucrează pământul, e în fața calculatorului și trimite oferte către marile lanțuri de magazine, unde speră să între cu produsele. Acum e sezonul salatelor.

”În facultate am studiat modele de cooperativă din Danemarca, Belgia, Olanda, care au 200 de ani vechime. Și am zis, dacă fermierii români ar fi uniți, ar putea intra mai ușor pe piață”, a declarat Andrei.

Are peste 30.000 de bucăți. Tot ce produce, vinde deocamdată la marginea satului, unde prețurile, din păcate sunt făcute de intermediari.

”Uitați condițiile în care vindem. Ce condiții? Cică suntem la nivelul Uniunii Europene. Nu suntem cu 50 de ani sub nivelul UE. Sunt oameni care nu au plecat din țară și au ales să facă agricultură și uitați cum sunt tratați. ”

Cu fețele posomorate, înfrigurați, agricultorii așteaptă să vină cineva să le cumpere marfa. Asta vrea Andrei să schimbe. Se luptă să-i convingă pe oameni că în cooperativă ar avea mai multă forță, ar fi mai bine organizați, iar produsele lor ar putea să ajungă mai ușor pe rafturile magazinelor. Iar stăruințele sale încep să dea roade. Un hipermarket e interesat de legumele lor.

Puteți viziona întreaga poveste de viață a lui Andrei, la următorul link 

 

Comenteaza