Bariera dintre oameni și plante a fost depășită. Oamenii de știință au învățat spanacul să trimită email-uri
Poate sună a ceva dintr-un film science fiction, dar oamenii de știință au reușit să proiecteze plante de spanac care sunt capabile să trimită e-mailuri.
Prin nanotehnologie, inginerii de la MIT din SUA au transformat spanacul în senzori capabili să detecteze materiale explozive. Aceste plante pot apoi să transmită de la distanță aceste informații înapoi oamenilor de știință.
Când rădăcinile de spanac detectează prezența nitroaromaticelor în apele subterane, un compus adesea găsit în explozivi precum minele terestre, nanotuburile de carbon din frunzele plantei emit un semnal. Acest semnal este apoi citit de o cameră cu infraroșu, trimițând o alertă prin e-mail oamenilor de știință.
Acest experiment face parte dintr-un domeniu mai larg de cercetare care implică ingineria componentelor electronice și a sistemelor în plante. Tehnologia este cunoscută sub numele de „nanobionica plantelor” și este procesul de a le oferi plantelor noi abilități.
„Aceasta este o demonstrație nouă a modului în care am depășit bariera de comunicare între plante și oameni”, a spus Michael Strano, profesorul care a condus cercetarea.
În timp ce scopul acestui experiment a fost detectarea explozivilor, Michael Strano și ceilalți oameni de știință implicați în proiect cred că ar putea fi folosit pentru a ajuta cercetătorii să obțină mai multe detalii cu privire la încălzirea globală și alte condiții de mediu. Datorită cantității mari de date care se pot obține din sol, plantele sunt modul ideal pentru monitorizarea schimbărilor ecologice, potrivit alephnews.ro.